Ennyi pénzzel verik át azokat, akik tekert órás használt autót vesznek itthon

Vágólapra másolva!
A manipulált futásteljesítményű autók 21 százalékkal drágábban kelnek el Magyarországon, mint amennyit valójában érnek.
Vágólapra másolva!

A magyarországi használtautó-piacon jelentős számban fordulnak elő olyan járművek, amelyek kilométerórája nem a valós értéket mutatja. A carVertical legfrissebb kutatásából kiderült, hogy 

Magyarországon a futásteljesítmény manipulálása után átlagosan 21 százalékkal nő egy használt autó értéke.

Ez azt jelenti, hogy a magyar vásárlók bizonyos esetekben több mint ötödével fizetnek többet a jármű valós értékénél, ami több százezer forintos veszteséget jelenthet nekik. Hazánkban még így is jobb a helyzet, mint az Egyesült Királyságban (29%), Olaszországban (29%) vagy Litvániában (25%), ahol a 15 vizsgált ország közül a legmagasabb az átlagos értékhamisítás.

ábra
 

A lista másik oldalán Ukrajna (17%), Lengyelország (19%) és Románia (20%) áll. Az ezekben az országokban mért számok azonban még mindig magasak, ami azt jelzi, hogy a tisztességtelen gyakorlat egyhamar nem fog veszíteni népszerűségéből.

Különböző autómárkák esetében a futásteljesítmény meghamisítása eltérően befolyásolja a jármű értékét. 

Például a Mazdák és Daciák értéke 15, míg a Land Rovereké 27 százalékkal is nőhet. A kilométeróra-csalásoknak a járművek értékére gyakorolt hatása nagyon különböző – bizonyos márkákat és korcsoportokat nagyobb anyagi veszteség ér, így vásárlás előtt mindig ajánlott az alapos ellenőrzés.