Lengyelország
ÉLŐ
Hollandia

Az európai élvonalban a hazai villanyautó-eladások növekedése

Vágólapra másolva!
Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) adatközlése szerint márciushoz hasonlóan áprilisban is mintegy 80 százalékkal nőtt a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos autók száma a megelőző év azonos hónapjához képest. A viszonylag alacsony darabszámokat produkáló Ciprus és Málta mellett így csak Dánia előzi az áprilisi magyar mutatót. Az uniós átlagos gyarapodásnak több mint ötszöröse a hazai – emelte ki szerdai Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).
Vágólapra másolva!
MG5 Comfort Long Range teszt
MG5, az első elektromos kombi
Fotó: Ruschel Zoltán 

A viszonylag alacsony darabszámokat produkáló Ciprus és Málta mellett így csak Dánia előzi az áprilisi magyar mutatót. Az uniós átlagos gyarapodásnak több mint ötszöröse a hazai – emelte ki szerdai Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).

Az év első öt hónapjának bővülésében hasonlóképpen a negyedik helyet éri el a 46,5 százalékos magyar arány. A mediterrán szigetországok mellett ebben az összevetésben Belgium fért még fel a képzeletbeli dobogóra. Az európai középértéket a január-áprilisi hazai növekedés több mint hétszeresen múlja felül.

Magyarországon a tisztán elektromos járművek iránti hazai keresletet a vállalatok számára februárban megnyitott támogatási program élénkíti. A 30 milliárd forintos keretösszegből mostanáig közel 3000 vállalkozás igényelt összesen 13,6 milliárd forintot 3520 gépkocsi megvásárlásához.

Bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium kiemeli: az e-autók lokális légszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőik számára működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. A vállalkozások számára nyitott támogatási lehetőség kiegyenlíti a hagyományos gépkocsik árelőnyét, ezzel járul hozzá a közlekedés zöldítéséhez, az elektromobilitás további térnyeréséhez.

A hazai nyilvántartási adatok szerint 2020 elejéhez képest több mint hétszeresére nőtt a tisztán elektromos járműpark Magyarországon. A környezetkímélő állomány bővülésében az elmúlt három hónap hozta minden idők legmagasabb adatait. A kizárólag elektromos járművek esetében az első 2024 márciusa, mostanáig az egyetlen 2 ezer darab feletti havi bővüléssel (2108). Februárban a második legnagyobb, 1704 darabos volt a növekedés, az örökranglista bronzérmese az idei április 1687 gépkocsival – írta Facebook-oldalán az intézmény.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről