Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Megjöttek az első adatok, ennyiért lehet kötelező biztosítást kötni az elektromos rollerekre

Vágólapra másolva!
Beindult a kötelezők kötése a villanyrollekre, pár ezer forint az átlagdíj.
Vágólapra másolva!

Július 16-tól számos mikromobilitási jármű már kizárólag kgfb-vel közlekedhet a közutakon. Ebbe a körbe tartoznak többek között azok az elektromos rollerek, amelyeknek tömege meghaladja a 25 kilogrammot, tervezett sebessége pedig a 14 km/h-t, illetve azok is, amelyek ez alatti tömegűek, de a tervezési sebességük meghaladja a 25 km/h-t. Az Insura.hu biztosításközvetítő mikromobilitási eszközökre fejlesztett, immár másfél hete futó kalkulátorának eddigi adatai szerint átlagosan 5960 forintos éves átlagdíj mellett, többségükben két biztosító termékei közül választanak tulajdonosok.

 

Az összes e-rolleres kgfb-szerződés 79 százalékát a K&H és a Signal nyújtotta. A biztosítói kínálatban elsősorban az életkor és a lakóhely alapján differenciálódnak a díjak: a budapesti rolleresek például a területi kockázatok miatt az országos átlagnál magasabb, mintegy 8500 forintos átlagdíjjal kötik meg kötelezőiket a járműveikre. Egyes biztosítók díjait emellett olyan egyéb tényezők is befolyásolják, mint például az e-kommunikáció vállalása, flotta esetében a járművek száma, illetve a bérbeadás ténye.

Az eddigi adatok több vélekedést is cáfolni látszanak. Egyrészt villanyrollert korántsem csak a nagyobb városokban használnak: az eddigi szerződések 39 százalékát kötötték fővárosi, illetve valamelyik megyeszékhelyen élő ügyfelek, ugyanakkor 61 százaléknyian egyéb vidéki települések lakói voltak. Másrészt az sem feltétlenül fedi a valóságot, hogy ezeken a járműveken csak a legfiatalabb korosztályok közlekednek: a szerződők 79 százaléka 35 év feletti, 20 százalékuk pedig már az 55. életéve felett jár.

 

Az e-rollerekre meghirdetett tarifák igen széles, 5-468 ezer forint közötti sávban szóródnak. A hat számjegyű tarifákat hirdető biztosítók (például Alfa, Gránit, Posta, Uniqa) esetében egyértelmű a kivárási törekvés a piaci feltételek tisztázódásáig: a szándékosan irreális díj csupán azt a célt szolgálja, hogy az említett biztosítók is eleget tegyenek a törvényben meghatározott díjhirdetési kötelezettségüknek. Ez a fő oka annak, hogy egyelőre mindössze néhány biztosító kezében koncentrálódik a kötések zöme.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről