Fordulat az autós ügyében, akinek elvették volna a jogsiját, mert nem állt meg egy stoptáblánál

rendőr
Vágólapra másolva!
A pénzbírság mellett egy hónapra bevonták volna egy magyar autós jogosítványát, akinek annyi volt a bűne, hogy nem állt meg egy stoptáblánál, amikor nem jött senki.
Vágólapra másolva!

A Totalcar olvasója egy kereszteződéshez érkezett, majd kétsávos útra kanyarodott jobbra. Körbenézett, nem jött senki, így megállás nélkül kanyarodott ki. A rendőrök pár másodperc múlva megállították a sofőrt, aki nem vitatta a szabálysértést.

Noha ez ilyen esetekben egyáltalán nem kötelező, helyszíni bírság kiszabása helyett az intézkedő rendőr feljelentette az autóst, aki elhitte, hogy nincs más választása. A hivatalos határozatban a sofőrre húszezer forintos bírságot szabtak ki, emellett egy hónapra eltiltották minden közúti jármű vezetésétől.

Az autós nem akarta elfogadni a büntetést, ezért személyes meghallgatást kért az illetékes kapitányságon,

amire az esetet követő egy hónap múlva került sor. Érdemes tudni, hogy a meghallgatás kérésének halasztó hatálya van a határozat végrehajthatóságára, vagyis az érintett autósnak addig nem kellett leadnia a jogosítványát.

A meghallgatáson a sofőr a járművezetéstől eltiltást, mint intézkedést vitatta, főleg annak szükségességét és arányosságát.

A rendőrök elfogadták az érveket, az eredeti határozatot visszavonták, majd méltányosságból új határozat született, amelyből már kimaradt az eltiltás.