Linkajánló

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

http://www.humlab.cogpsyphy.hu/
Az MTA Pszichológiai Intézete Fejlődés-pszichofiziológiai Kutatócsoportjának (vezető: Csépe Valéria) magyar nyelvű honlapja. A kutatási eredményeken kívül letölthető publikációkat, illetve a beszédészlelésről, a nyelvi fejlődésről, az olvasásról és a diszlexiáról szóló tudományos ismeretterjesztő írásokat tartalmaz. (magyar)

http://www.brainconnection.com
Izgalmas böngészést biztosító angol nyelvű honlap. Rengeteg hasznos információ, ajánlott olvasmány és link található az agyról, az agy és a megismerő funkciók viszonyáról, az olvasás és a nyelvhasználat fejlődéséről. Anatómiai és pszichológiai alapismeretek szükségesek hozzá. (angol)

http://diszlexia.linkcenter.hu/
A diszlexiával kapcsolatban általános tájékozódást segítő honlap, amely hasznos linkek gyűjteményét tartalmazza. Szülőknek és szakembereknek egyaránt érdemes követnie a honlapon megjelenő információkat, bár egyesekkel kapcsolatban nem árt az óvatosság. Különösen érdemes az olyan, a diszlexiát orvosolni kívánó módszereket fenntartással fogadni, amelyek egyetlen tényezőben jelölik meg a diszlexia okát, továbbá amelyek bemutatása nagyon hasonlít a fogyókúrás csodaszerekére: erőfeszítés nem szükséges, csak meg kell venni a varázsszert, amit ajánlanak. (magyar)

http://www.interdys.org/
A Nemzetközi Diszlexia Szövetség (International Dyslexia Association, IDA) honlapja. Az IDA olyan non-profit szervezet, amelynek célja a diszlexiások és családjuk, illetve az őket segítő közösségek támogatása. Az IDA az egyik legrégebbi ilyen szervezet, 1949-ben hozták létre a diszlexia-vizsgálatok egyik amerikai úttörőjének, Samuel T. Ortonnak az emlékére. A honlap fórumot biztosít a szülőknek, tanároknak és kutatóknak ahhoz, hogy megosszák tapasztalataikat, módszereiket és tudásukat. (angol)

http://www.educ.cam.ac.uk/neuroscience/index.htm
A Cambridge-i Egyetem Pedagógiai Karán létrehozott első európai Oktatás-idegtudományi Központ honlapja. Számos hasznos információ található a fogalomalkotás, a beszédpercepció, az olvasás és helyesírás, valamint a számérzék fejlődésének és zavarainak idegtudományi és kísérleti pszichológiai kutatásairól, a tanároknak az agykutatás legújabb eredményeiről szervezett konferenciákról, továbbképzésekről. A kutatócsoport számos fontos publikációja letölthető. (angol)

http://www.neurodys.com
Az EU 6. keretprogramja által finanszírozott, jelenleg a legnagyobb volumenű diszlexia-kutatás (pszichológia-idegtudomány-genetika) honlapja. Egyik célja a diszlexiával kapcsolatos legnagyobb biológiai adatbázis létrehozása. A tervek szerint az adatbázisra épülő kutatások kevesebb mint 3 éven belül Európát a diszlexiakutatás élvonalába helyezik. A projekt magyar résztvevője az MTA Pszichológiai Intézetének Fejlődés-pszichofiziológiai Kutatócsoportja. (angol)

http://ilabs.washington.edu/kuhl/index.html
Patricia Kuhl, az észlelési mágnes leírójának angol nyelvű honlapja. A Washingtoni Egyetem kutatásairól számos izgalmas beszámoló olvasható ezen az oldalon, illetve a korai tanulás idegtudományi és pszichológiai kutatási eredményeiről további linkek érhetők el, publikációk tölthetők le. (angol)