Milyen oltások ajánlottak a gyermekvállalás előtt?

Vágólapra másolva!
A leendő kismamának érdemes még a gyermek fogantatása előtt védőoltást beadatni azon fertőzések ellen, amelyek a várandósság alatt komoly kockázatot jelenthetnek - tanácsolja az Országos Gyermekegészségügyi Intézet.
Vágólapra másolva!

A várandósság alatt kockázatot jelenthet többek között a rubeolafertőzés, ám jelenleg, éppen a gyermekek beoltottságának köszönhetően, legkevésbé ettől a betegségtől kell tartani.

Kevésbé közismert viszont a bárányhimlő várandósság alatti kockázata mind a magzatra, mind a várandós nőre, amennyiben a kismama korábban nem esett át a fertőzésen, vagy nem kapott ellene védőoltást. Aki tudja magáról, hogy még nem esett át bárányhimlőn, új védőoltással védetté válhat. Különösen ajánlott ez akkor, ha az illető valóban fogékony a fertőzésre, azaz nincs a vérében védettségre utaló ellenanyag - áll az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) hírlevelében.

Az OGYEI továbbá ajánlja a pároknak a szamárköhögés és ősztől az influenza elleni oltást is. Influenzaszezonban nemcsak a leendő kismama védettsége miatt fontos az oltás; az újszülött egészsége érdekében ajánlott a család minden egyes tagjának beadatni a vakcinát. A szamárköhögés ellen mindössze egyetlen emlékeztető oltást ajánl az intézet a leendő szülőknek, annak érdekében, hogy az egész Európában újra felbukkanó fertőzés ellen a gyermekkori védőoltásaikból még meglévő, de már igen alacsony szintű védettség felfrissülhessen.

A fiatal lányok egészsége és a családtervezés szempontjából fontos lehet még a méhnyakrák elleni vakcina beadása is, melyet 12-14 éves kortól javasolnak a szakemberek.

A budapesti Szent László Kórházban működő Védőoltási Szaktanácsadóban részletes tájékoztatás kérhető mind a családtervezők, mind a leendő gyermek számára ajánlott védőoltásokról.

Tudatos várandósság

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet keretében egyébként működik Családtervezési Program, amely három lépcsőből, konzultációból, laboratóriumi vizsgálatokból és pszichológiai tesztekből tevődik össze.

A program a tervezett terhesség előtti 3. hónaptól a fogamzást követő 3. hónapig biztosít speciális figyelmet, vizsgálatokat, konzultációt, szükség esetén kezelést a leendő kismamáknak. A gondozás bázisát speciálisan képzett védőnők jelentik. A 12. terhességi hét után a páciens zárójelentéssel átkerül a terhesgondozóba, ahol a további követése történik.

Az alapellátáshoz speciális orvosi konzultációk (genetika, nőgyógyászat, andrológia) csatlakoznak, amelyet a leendő szülők szükség szerint vehetnek igénybe. Kiemelt figyelmet fordítanak az anyai betegségekre. Ezen túl lehetőség van pszichológiai és a pszichiátriai konzultációra is, amelyek fő célja a szülés utáni depresszió megelőzése.