Csökkentheti a termékenységet a naptej és a fogkrém

Vágólapra másolva!
A naptejekben és fogkrémekben lévő vegyi anyagok csökkenthetik a férfiak termékenységét.
Vágólapra másolva!

Egy német-dán kutatócsoport tucatnyi anyagot azonosított, amelyek károsítják az emberi spermiumot. A Centre of Advanced European Studies and Research (Caesar) bonni kutatóközpont Timo Strünker által vezetett csapata újszerű laboratóriumi tesztekkel dolgozott.

A szakértők számos hormonálisan aktív anyagot vizsgáltak. A spermiumokkal szemben káros hatást mutattak ki többek között a 4-metilbenzilidén-kámfor (4-MBC) esetében, amelyet UV-szűrőként használnak a naptejekben. Szintén káros hatású a triklozán nevű baktériumölő, amelyet a fogkrémekben vetnek be.

A hormonálisan aktív anyagokat, amelyek a naponta használt termékek százaiban bújnak meg, régóta figyelik, eddig azonban nem volt biztos eljárás, amellyel bizonyítható lett volna a termékenységre kifejtett hatásuk. A Caesar kutatói úgy vélik, sikerült megoldani ezt a problémát.

"Tanulmányunk tudományos bizonyítékokkal szolgál, amelyek segítik nemzetközi szabályok felállítását és gyakorlati alkalmazását" - véli Strünker. A kutatók kimutatták, hogy a spermiumokban megnövekedett a kalcium mennyisége. Ettől megváltozik a mozgékonyságuk és nehezebben jutnak át a petesejt falán.