Ne töménnyel védekezzünk a hideg ellen!

Vágólapra másolva!
Immunrendszerünket erősítsük C-vitaminnal, cinkkel és szelénnel, a hideg miatt kiszáradt bőrünket támogassuk sok folyadékkal, valamint A- és E-vitaminnal, a napfényhiány miatt lecsökkent szerotonintermelésünket pedig segítsük banánnal és csokoládéval.
Vágólapra másolva!

Igyunk sok meleg, de nem forró italt

"A hidegben ritkábban lép fel szomjúságérzet, ezért tudatosan figyeljünk rá, hogy naponta 1,5,-2 liter folyadékot fogyasszunk" - mondja Nógrádi Katalin, az Origo dietetikusa.

Szabad levegőn vagy fűtetlen helyen igyunk minél több meleg italt, azonban ügyeljünk rá, hogy az ital ne legyen túl forró, mert erre a szervezet hűtéssel reagál, és utána csak még jobban fázunk.

Ne védekezzünk töménnyel a hideg ellen

"A nagy hideg ellen semmiképpen se védekezzünk alkoholos itallal, az ugyanis csökkenti a hidegérzetet" - hangsúlyozza a dietetikus.

C-vitamin: a levertség, fáradékonyság ellenszere

"Az immunrendszer erősítése, karbantartása érdekében télen több figyelmet kell fordítani a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok fogyasztására. Ezzel megelőzhető az is, hogy a tavaszi hónapokra vitamin- és ásványianyag-hiány alakuljon ki" - mondja Nógrádi Katalin.

A vitaminok közül kiemelt fontosságú a C-vitamin, amely támogatja immunrendszerünk működését, ily módon hatékonyabban küzdünk meg a télen támadó kórokozókkal, felső légúti fertőzésekkel. A vitamin emellett antioxidáns és sejtvédő hatású is.

Jelentős C-vitaminforrás a citrom, a mandarin, a narancs, a kivi, a grapefruit, valamint egyes zöldségfélék, például a cékla, a káposzta, a karalábé, a kelbimbó és a karfiol. "Megfelelő táplálkozás mellett nincs szükség étrend-kiegészítők szedésére" - hangsúlyozza a dietetikus.

Cink és szelén a hatékonyabb immunválaszért

A vitaminok mellett figyeljünk az ásványi anyagok is, köztük a cink és a szelén bevitelére is.

Cinkhiány esetén csökken a szervezet ellenállóképessége és fokozott fáradékonyság lép fel. Az ásványi anyagban a vörös húsfélék, a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek és a gabonafélék bővelkednek.

A szelénnek immunrendszerünk működésében van szerepe, ezért érdemes télen kiemelten figyelni bevitelére. Megtalálható többek között a napraforgómagban, a paradicsomban, a brokkoliban, a tonhalban, a tőkehalban, a búzacsírában és búzakorpában.

Mivel az ünnep előtti hetek rendszerint stresszesebbek, vegyük figyelembe az étrend összeállításánál, hogy stressz hatására szervezetünk vitamin- és ásványianyag-igénye megnő.

A bőrünket védjük A- és E-vitaminnal

A hideg levegő és a szél kiszárítja bőrünket, ami különösen az arcon és a kézfejen érezhető. Folyadék, A- és E-vitamin hiányában a tünetek még erősebbek lehetnek. Az A-vitamin lassítja a ráncképződést, és segíti a hámsejtek megújulását, míg az E-vitamin véd a káros ultraibolya sugaraktól, és segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát.

Hogy bőrünket a hideg ne tegye tönkre, étrendünkből ne hagyjuk ki az A-vitamin forrásnak számító tejtermékeket, húsféléket és tojást. E-vitaminban az olajos magvak (mandula, mogyoró, napraforgómag), a hüvelyesek, az avokádó, a búzacsíra és a növényi olajok (napraforgó vagy búzacsíra olaj) gazdagok. Ezek a vitaminok egyébként a kozmetikumok nagy részében is megtalálhatóak.

Nincs szükségünk télen több energiára

Bár a hideg néhány százalékkal megnövelheti energiaszükségletünket, tévhit, hogy a hidegben többet kellene enni, és hogy ilyenkor megengedettek a nehezebb, zsírosabb, laktatóbb ételek.

Tény, hogy a zsírszövetnek fontos szerepe van testünk hőszigetelésében, ami magyarázata lehet annak, hogy a hidegebb időszakban önkéntelenül zsírpárnáink gyarapítására törekszünk. Mivel azonban a modern ember a hideg évszakban is ideje nagy részét fűtött helységben tölti, a védő zsírrétegnek ma már nincs olyan meghatározó szerepe, mint régebben.

"Egészséges felnőttnek a téli hidegben sem kell energiában és zsiradékban gazdag, sok egyszerű szénhidrátot tartalmazó és nehezen emészthető ételeket fogyasztania, és nagyobb adagokra sincs szükség. A téli hónapokban is az egészséges, vegyes táplálkozás irányelveit ajánlatos követni" - tanácsolja a dietetikus.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Depressziót enyhítő szerotonin termelődik a banán és a csokoládé hatására

Természetes napfény hiányában lecsökken szerotoninszintünk, ami hozzájárul a depressziós tünetek megjelenéséhez. A lecsökkent szerotoninszintet növelheti a banán vagy a csokoládé, de ne felejtsük el, hogy mindkettő energiatartalma magas.

A banán 100 grammja 95 kcal-t tartalmaz. A gyümölcs kalciumban és káliumban is gazdag, ez utóbbi miatt vesebetegek csak orvos, dietetikus által ajánlott mennyiségben fogyasszák.

A csokoládé 100 grammja körülbelül ötször annyi energiát tartalmaz, mint a banán. A dietetikusok ajánlása szerint ideális az lenne, ha hetente 1-2 alkalommal, egyszerre legfeljebb 30 grammot fogyasztanánk belőle.

Óvatosan a téli fogyókúrával

A szerotonintermeléshez nélkülözhetetlen a szénhidrát is, ez a fő oka annak, hogy a drasztikus, szénhidrátszegény diéták, mint például az Atkins-diéta egyik "mellékhatása" a depresszió. Szénhidrát nélkül ugyanis az agyban nem termelődik megfelelő mennyiségű szerotonin, aminek következtében kialakul ez az olykor súlyos állapot. Naponta legalább 100 gramm szénhidrátot kell fogyasztani.

Nők esetében egyébként a szénhidráthiány súlyosabb tüneteket okozhat, mert az ő szervezetükben eleve kevesebb szerotonin termelődik, mint a férfiakéban. Ezért a nőknek a fogyókúra kiválasztásában körültekintőbbnek kell lenniük, különösen télen.