Így etessük a gyereket, hogy ne legyen duci

Vágólapra másolva!
Az óvodákban, iskolákban egyre több a duci gyerek. Esetükben a megoldás nem a fogyókúra vagy az ételmegvonás, sokkal inkább a megelőzésre kell koncentrálni - mondja a Magyar Gyermekorvosok Társasága.
Vágólapra másolva!

"Körülbelül hároméves korig kialakulnak a gyermek táplálkozási szokásai, mit, mikor, mennyit és miért eszik vagy iszik. Ez az az időszak, amikor a szülő leginkább hatással tud lenni gyermeke aktuális és későbbi étrendjére, és ami a legfontosabb, testtömegére is" - áll a Magyar Gyermekorvosok Társaságának legfrissebb hírlevelében.

A társaság az alábbiak megfontolását ajánlja a szülőknek:

1. A család menüje igazodjon a kisgyermek igényeihez, ne fordítva.

A kisgyerek nem apró felnőtt, nem kaphatja ugyanazt a menüt, amit a szülők. A Társaság 2010-es felméréséből egyértelműen kiderült, hogy a legtöbb szülő 1-3 éves gyerekét úgy neveli, hogy nagy valószínűséggel egészségtelenül étkező, és ezzel számos betegség kockázatát megnövelő felnőtt válik belőle.

2. Az 1-3 éves gyerek emésztőrendszere még nincs felkészülve a pörköltre.

A kisgyerekek emésztőrendszerét még túlságosan megterheli a nehezen emészthető, zsíros, túl sok fehérjét tartalmazó fogások feldolgozása. A gyermek étrendjét alkossák inkább a zöldségek, gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák, a már adható tojásfehérje, növényi olajok, a sovány húsfélék, halak és tejtermékek, valamint az ebben a korban szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazó tejalapú gyerekitalok.

A szárazhüvelyesek, olajos magvak adásával várjunk addig, míg a gyermek önállóan, félrenyelés nélkül képes enni és emésztőrendszere megbirkózik a bab- és lencsefélék nagyobb élelmirost-tartalmával is.

3. Ne jutalmazzunk, és ne büntessünk étellel!

Az étel nem játék - erre már egészen korán meg kell tanítani a kisgyermeket. Rossz példa rögzülhet, ha a csecsemőt vagy kisgyermeket minden alkalommal megetetjük, amikor sír vagy nyűgős, nem törődve azzal, hogy esetleg fáradtság, unalom vagy hasfájás áll a háttérben.

"Könnyen elszaladhat a ló akkor is, ha a nehezen kezelhető gyereknek mindig édességgel kedveskednek. A gyermek így azt tanulja meg, hogy az evés a legjobb fájdalom- és szorongásűző, valamint boldogságfokozó is" - olvasható a Gyermekorvosok Társaságának közleményében.

Ráadásul a finomított cukrot tartalmazó üdítők, italok (például az egész nap a cumisüvegből iszogatott cukros tea), édességek a fogaknak is ártanak. A legjobb, ha a gyermek a kezdetektől az élelmiszerek saját, természetes ízét szokja meg. Desszertnek inkább gyümölcsöt vagy gyümölcsturmixot adjunk, így egyben a vitaminok, ásványi anyagok, élelmi rostok pótlásáról is gondoskodhatunk.

4. Ne ültessük a tévé elé a gyereket evés közben!

Nem mindegy az sem, hogy milyen körülmények között eszik a gyermek, illetve milyen példát lát a szülőktől. Ne hagyjuk, hogy a gyerek az evést pótcselekvésként végezze, azaz ne ültessük a tévé elé evés közben (sem). Ez nemcsak a túl sok evés, hanem a mozgáshiány veszélye miatt sem ajánlott.

5. A mozgást is gyerekkorban kell megszerettetni.

Ha a gyerek megszokja, hogy a rendszeres mozgás része a napi programnak, és nem szenvedés, hanem kellemes időtöltés, kisebb eséllyel lesz túlsúlyos vagy elhízott.

6. Gyerekkorban tilos a fogyókúra!

Ha szemünk fénye a korához képest ducibb, figyeljünk az étrend megfelelő összeállítására, valamint váljon a napi program részévé a mozgás, a fogyókúrát azonban felejtsük el.

"Önsanyargató diéta helyett a felnőtteknek is helyesebb, ha inkább életmódváltással tesznek egészségükért, mert a szülői minta ebben is döntő jelentőségű. Különösen lányoknál lehet veszélyes, ha gyerekként végigasszisztálják anyjuk sorozatos fogyókúrás kudarcait, mivel később nagyobb valószínűséggel fognak maguk is hasonlóképpen küzdeni a kilók ellen, követve a tanult mintát" - áll a Gyermekorvosok Társaságának sajtóközleményében.