Vágólapra másolva!
Akár már kilenc éves korban, egészséges gyerekekben is kimutatható a későbbi szívbetegségek megnövekedett kockázata, ha nem mozognak eleget - derült ki egy svéd-dán kutatásból.
Vágólapra másolva!

Az Acta Paediatrica című gyermekgyógyászati lapban közölt vizsgálatban Tina Tanha, a malmöi Skane Egyetemi Kórház munkatársa és kollégái 223, átlagosan 9,8 éves gyerek (123 fiú és 100 lány) fizikai aktivitását követték nyomon négy napon át.

A gyerekek fizikai aktivitását egy övvel a derekukra erősített gyorsulásmérővel (akcelerométerrel) mérték négy napon át. Az övet a négyből legalább három napon legalább nyolc órán át kellett viselni. Ezen kívül megmértek számos, a szív- és érrendszer egészsége szempontjából fontos paramétert, köztük a vérnyomást, a nyugalmi szívritmust, az erőnlétet és a testzsír mennyiségét.

A keveset mozgó gyerekeknek nagyobb a szív- és érrendszeri kockázatuk

A kutatók azt találták, hogy azokban, akiknek az általános fizikai aktivitási szintje alacsonyabb volt, és kevesebb időt töltöttek közepesen intenzív és intenzív testmozgással, nagyobb volt a több faktor összesítésével kapott szív- és érrendszeri kockázat, mint a többet mozgó gyerekekben. A megnövekedett kockázat elsősorban a nagyobb testzsírmennyiségnek és a rosszabb oxigénfelhasználásnak volt köszönhető.

Felnőttek esetében régóta ismert, hogy a mozgásszegény életmód számos betegséggel és halálokkal összefügg. Ez a kutatás - amelynek erőssége, hogy több kockázati tényezőt vizsgáltak egyszerre - azt mutatja, hogy az mozgáshiány szív- és érrendszert károsító hatása már egészen fiatal korban elkezdődhet.