Vágólapra másolva!
A kisgyerekek növekedésének hirtelen megugrásai egyszerre jelentkeznek az átmeneti aluszékonysággal - állapították meg amerikai kutatók, megerősítve a népi megfigyelést, miszerint alvás közben nő a gyerek.
Vágólapra másolva!

Csecsemőknél, kisgyerekeknél szabálytalan időközönként előfordul, hogy egy-két napon át az átlagosnál lényegesen, akár négy és fél órával is többet alszanak. Ilyenkor nemcsak az alvással töltött idő hossza, de az alvási epizódok száma is nő: naponta átlagosan hárommal többször szundítanak el, mint szokásosan.

Minél többet alszik a gyerek, annál többet nő

Az atlantai Emory Egyetem Antropológiai Tanszékének kutatói most kimutatták, hogy ezek az alvási "rohamok" szoros összefüggésben állnak a testhossz növekedésének jól mérhető ugrásaival. A növekedési ugrások jellemzően az extra mennyiségű alvást követő 48 órán belül következtek be. A részletesebb elemzés szerint minden többlet alvási epizód 43 százalékkal, és minden alvással töltött plusz óra 20 százalékkal emelte a növekedési ugrás bekövetkeztének valószínűségét.

Az eredmények kísérletes bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a növekedési ugrásokat jelentősen befolyásolja az alvás, bár nemcsak alvás közben következhetnek be. "Minél hosszabb az alvással töltött idő, annál nagyobb a testhossz-növekedés" - erősítette meg az összefüggést Michelle Lampl, az Antropológiai Tanszék professzora, majd hozzátette: minden szülő erre gondoljon, amikor bosszankodik a gyerek alvásmintázatának változékonyságán és kiszámíthatatlanságán.

A tanulmány kivitelezésében 23 szülői pár segédkezett, akik következetesen minden nap feljegyezték, mikor és mennyit aludt a gyerekük. Az elemzés számára 5798 ilyen feljegyzés gyűlt össze. A vizsgálat kezdetén a 14 kisfiú és 9 kislány csecsemő átlagos kora 12 nap volt. Mindannyian egészségesen születtek, és első életévük során sem különösebb hasfájásos panasz, sem más orvosi probléma nem jelentkezett. A megfigyelési időszak hossza 4-17 hónap volt, melynek során a testhossz növekedését - családonként változóan - hetente, hetente kétszer, illetve naponta végzett mérésekkel követték.

Valószínűleg hormonális hatásra nőnek a csontok alvás közben

Az alvás és a csontnövekedés közötti biológiai kapocs pontos mibenléte mindmáig tisztázatlan. Amit régóta tudni lehet - és ami miatt egy ideje már sejtjük, hogy a népi bölcsesség ezúttal egybevág az élettani igazsággal -, az az, hogy a növekedési hormon elválasztása az elalvást követő időben, valamint az ún. lassú hullámú mély alvás során felszökik.

Könnyen lehet, hogy a csontnövekedést a hormonális szabályozás alvás közbeni változása indítja be. Ez egyben magyarázatot adna azokra az anekdotikus megfigyelésekre is, melyek szerint a gyerekeket olykor a növekedés okozta végtagfájdalom riasztja fel álmukból.

Úgy tűnik, a növekedés az alvás egyik biológiai értelme

Bár az aluszékonyság és a növekedési ugrások közötti kapcsolatot minden vizsgált kisgyerek esetében statisztikailag jelentősnek találták, az összefüggés nem volt tökéletes. Akadtak olyan alvási megszaladások, amelyeket nem követett növekedési ugrás, és viszont, nem minden megnyúlási epizódot vezetett be extra mennyiségű alvás. A szerzők szerint egyes esetekben a növekedés nem a teljes testhosszt érintette, és ebben a kísérletben nem mértek más paramétert.

Lampl és szerzőtársa, Michael Johnson a közeljövőben jelentetnek meg egy másik tanulmányt, amelyben a kisgyerekek fejkörfogatának hirtelen, ugrásszerű növekedési epizódjairól számolnak be. Azt is elismerik továbbá, hogy az alvás csak az egyik komponense lehet a növekedés időzítését szabályozó összetett élettani rendszernek. Hangsúlyozzák: tanulmányuknak további erénye, hogy új és fontos adalékot szolgáltat ahhoz a régóta és sokak által kutatott kérdéshez, hogy mi az alvás biológiai értelme.