Kiderült, hogy miért olyan különleges a német járvány baktériuma

Vágólapra másolva!
Kínai kutatók után a németországi Göttingeni Egyetem kutatói is feltárták a véres hasmenésjárványt okozó baktérium genomját. A baktérium örökítőanyagának sajátságai választ adnak arra, miért olyan veszélyes a kórokozó.
Vágólapra másolva!

A Pekingi Genetikai Intézet után a németországi Göttingeni Egyetem kutatóinak is sikerült feltárni a véres hasmenésjárványt okozó baktériumtörzs genetikai állományát (genomját). A két kutatóintézet eredményei megegyeznek, a kórokozó rendszerbe sorolását illetően azonban van egy kis eltérés a két vizsgálat között.

Már a kínai kutatók kimutatták, hogy a Németországban eddig 3244 megbetegedést és 36 ember halálát okozó kórokozó génjei két különböző baktériumtörzsből származnak. A kórokozó génjeinek 93 százaléka egy úgynevezett EAEC (más néven EAggEC) baktériumból (Enteroaggregatív Eschericia coli) származik. Nagy hasonlóságot mutat a korábban a Közép-Afrikai Köztársaságban azonosított, és ott súlyos hasmenésjárványt kiváltott EAEC 55989 kórokozóval. (A mikrobiológiában az enteroaggregatív csoport onnan kapta a nevét, hogy tenyészetben a baktériumsejtek összetapadnak, csoportokat képeznek, a bélfalhoz való csoportos kitapadásra hajlamosak.)

A genom maradék része egy "konvencionális" EHEC kórokozótól (Enterohemorrágiás Escherichia coli) származik, amelyet Shiga-toxin termelő képessége miatt szokás STEC-nek (Shiga-toxin termelő E. coli) is rövidíteni. A Shiga-toxin nevű méreganyag - amelynek genetikai anyaga egy úgynevezett bakteriofágból, azaz baktériumot fertőző vírustól származik, lásd az ábrán - felelős a véres hasmenés és a veseelégtelenség kialakulásáért. Az EHEC baktériumtól származik a járványt kiváltó kórokozó antibiotikum-rezisztens tulajdonsága is. (Az elnevezésben az enterohemorrágiás jelző arra utal, hogy a baktérium "bélvérzést okozó".)

Bár a sajtóban az EHEC elnevezés terjedt el, a kórokozó valójában ez egy EHEC és egy EAEC baktérium tulajdonságait egybeolvasztó, úgynevezett EAHEC-baktérium (EnteroAggregatív Hemorrágiás E. coli.)

A járványt okozó baktérium nagy valószínűséggel természetes úton, a baktériumok körében gyakran megfigyelt génmódosulások révén alakult ki. Van azonban, aki ezt kétli. Az MTI jelentése szerint az Orosz Tudományos Akadémia Biológiai Fejlődéstani Intézetének genetikusa, Alekszandr Baranov az orosz médiában annak a feltételezésének adott hangot, hogy a kórokozó nem természetes úton alakult ki, hanem valamely biotechnológiai társaság "szivárogtathatta" ki. Úgy véli, hogy az a tény, hogy a fertőzés egy biofarmról terjedt el, akár a biotermelés elleni provokáció is lehet.

Forrás: Georg August Universitat Göttingen
Forrás: Georg August Universitat Göttingen