Egyre nagyobb a hisztifaktor szerepe a gyermekek elhízásában

Vágólapra másolva!
A gyermekkori elhízás okainak vizsgálatakor egyre gyakrabban vetődik fel a gyerekeket egészségtelen termékek fogyasztására buzdító reklámok felelőssége. Egy most közzétett amerikai kutatás szerint a reklámokban látott logók és mókás figurák hatására egyre több gyerek követeli ki hisztivel a többnyire alacsony tápértékű, hízlaló ételek és italok megvásárlását.
Vágólapra másolva!

Hogy jobban megismerjék a média szerepét a gyermekek egészségi állapotának alakulásában, a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Intézetének kutatói most megjelent tanulmányukban az úgynevezett "hisztifaktort" vizsgálták. "Hisztifaktornak" nevezik azt a jelenséget, amikor a marketingüzenetek céltáblájává vált gyermekek nyafognak, hisztiznek a reklámozott termékekért. A kutatók azt vizsgálták, hogy a kisgyermekes édesanyák tapasztaltak-e hasonló jelenséget, és ha igen, hogyan reagáltak rá.

A vizsgálat során 3 és 5 év közötti gyermeket nevelő édesanyákat (összesen 64-et) kérdeztek meg - mivel ők a gyermekek táplálkozásának első számú felelősei, és általában ők választják ki a gyermekek tányérjára és poharába kerülő élelmiszereket, italokat. A kutatók feltérképezték a gyermekek életkörülményeit, a táplálkozási és médiahasználati szokásaikat, kedvenc termékeiket, a bevásárlások menetét, valamint az édesanyák "hisztifaktorral" kapcsolatos tapasztalatait és kezelési módszereit.

Az eredmények alapján ugyan a gyermekek általános médiahasználati szokásai és a nyafogás között nem lehetett összefüggést találni, viszont a televízióból ismert figurák felismerését szoros összefüggésbe lehetett hozni a manipulációs célú hisztivel.

Különféle stratégiák a hiszti kezelésére

A reklámozott termék megvásárlását követelő gyermekek viselkedését az édesanyák különféle módszerekkel próbálták kezelni. A két leggyakrabban alkalmazott stratégia a reklámfogyasztás korlátozása (36%), illetve a megbeszélés (35%) volt, amikor elmagyarázták a gyermeknek, hogy miért vesznek vagy nem vesznek meg bizonyos termékeket. Az előbb említetteken kívül persze más módszerek is felmerültek, például a kiabálás, a figyelemelterelés, az alternatív termék felajánlása, a hiszti figyelmen kívül hagyása, vagy a kért termék megvásárlása, de ez utóbbit maguk az édesanyák is a legvégső - és legkevésbé hatékony - lehetőségként értékelték.

A Journal of Children and Media szaklap augusztusi számában megjelent kutatás eredményét a szakemberek fontos kezdő lépésként értékelték a gyermekek kereskedelmi célú manipulációja elleni harcban.

A kutatók szerint még az is elképzelhető, hogy a gyermekkori elhízás visszaszorításának érdekében korlátozni kell a gyermekeket célzó étel- és italreklámok mennyiségét, hogy a gyerekek ne hisztizzenek az egészségüket károsító termékek megvásárlásáért.