Megfelelő étrenddel elkerülhető a koleszterincsökkentő gyógyszerek szedése

Vágólapra másolva!
A napjainkban leggyakrabban alkalmazott koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek az úgynevezett sztatinok, amelyek egy enzim gátlása révén csökkentik a máj koleszterin-termelését. A sztatinok szedése azonban számos kellemetlen mellékhatást (leggyakrabban izomfájdalmakat) okozhat, ezért egy most közzétett tanulmány azt vizsgálta, milyen étrenddel lehetne kiváltani a magas koleszterinszint gyógyszeres kezelését.
Vágólapra másolva!

Az új kutatás eredményei szerint bizonyos növényi eredetű élelmiszerek (pl. olajos magvak és magas rosttartalmú gabonafélék) fogyasztása sokkal eredményesebben csökkenti a koleszterinszintet, mint a telített zsírsavakban szegény - egyébként szintén vegetáriánus - étrend.

A kutatás 351 résztvevőjét (mindegyiküknek magas volt a koleszterinszintje) véletlenszerűen három csoportba sorolták. Az első csoport tagjai hat hónapon keresztül telített zsírsavakban szegény ételeket fogyasztottak.

A másik két csoport tagjainak egészséges étrendjébe viszont kifejezetten koleszterincsökkentő élelmiszereket (szójatejet, tofut, olajos magvakat, hüvelyeseket és gabonaféléket) iktattak be, valamint ők előírt mennyiségben fogyasztottak jótékony hatású növényi szterolokat tartalmazó margarint, szójafehérjét, olajos magvakat, rostként pedig zabot, árpát és útifűmag-készítményt. Az összes résztvevő kizárólag növényi eredetű élelmiszereket evett és ivott a vizsgálat hat hónapja alatt, és rendszeres orvosi vizsgálaton vettek részt.

Hat hónap után a telített zsírsavakban szegény étrendet fogyasztók "rossz" (LDL-) koleszterinszintje a kezdeti kb. 170 mg/dl-es szinthez képest átlagosan 5 százalékkal (8 mg/dl-rel) csökkent, míg a koleszterincsökkentő étrenden lévő két csoportban ugyanez a csökkenés 14 (24 mg/dl) és 15 százalék (26 mg/dl) volt. Minden ötödik résztvevő a kísérlet vége előtt abbahagyta a javasolt étrendet, de a kutatók még az ő esetükben is pozitív eredményeket tapasztaltak.

Mivel a mostani vizsgálat célja a kizárólag étrendváltozással elérhető koleszterinszint-csökkenés tanulmányozása volt, a részvevők a kutatás ideje alatt nem szedhettek koleszterincsökkentő gyógyszereket. Bár a szakemberek szerint a magas koleszterinszint nem mindenkinél csökkenthető pusztán életmód- és étrendváltással, a gyógyszeres kezelés megkezdése előtt mindenképpen érdemes egy próbát tenni és áttérni növényi alapú, magas rosttartalmú étrendre.

A kutatás a Journal of the American Medical Association orvosi szaklapban jelent meg.