Radioaktív jódot vetettek be bőr - és tüdődaganatok ellen

Vágólapra másolva!
Sikerült új génterápiát kifejleszteniük spanyol orvosoknak a bőr-, a tüdő- vagy a bélrák kezelésére, amely lehetővé teszi a radioaktív jóddal való, hagyományosan a pajzsmirigyrák-sejtek elpusztítását szolgáló kezelést.
Vágólapra másolva!

A madridi La Paz Kórház tudományos szakemberei egereken végzett kutatásokban a pajzsmirigysejtekben jelenlévő - és a jódot a sejtekbe szállító - ionpumpa, a nátrium-jodid szimporter (NIS) génjét ültették át tumorszövetbe.

Pajzsmirigyrák kezelésében a NIS-génnek köszönhetően sikeres a radioaktív jódos eljárás, mivel a gén által kódolt ionpumpa "szállítja" a jódizotópot a sejt belsejébe. A spanyol tudósok felfedezték, hogy a NIS gén más típusú ráksejtekben is segíti a radioaktív jódizotóp bejuttatását, és ezáltal a tumorsejtek célzott pusztítását.

A szakembereknek vektorra - hordozóra - volt szükségük, hogy beültessék a gént egy olyan szövetbe, amelyben normálisan nem működik. Ez esetben egy génmódosított vírust - adenovírust - használtak a gén bejuttatására bőr-, tüdő-, illetve béldaganat-sejtekbe.

Carcilaso Riesto-Eizaguirre, a La Paz Kórház tudósa szerint ez az előrelépés utat nyit a melanoma radioaktív jóddal történő kezelése felé. "Hála a génterápiának, módunkban áll a NIS-t külső eredetű génként alkalmazni a pajzsmirigyrákon kívül a rák más válfajainál is, és kiterjeszteni a radioaktív jód orvosi felhasználását" - fogalmazott a madridi kutató.