Vágólapra másolva!
A közelmúltban bejárta a világot az a videó, amely egy laikus számára meglepő szívműtéten átesett amerikai fiatalember mellkasát mutatta be. A hagyományos szívátültetés helyett a férfi jobb mellkasába egy másik szívet is beültettek. "A módszer nem új, először 1975-ben végezték. Itthon azonban még nem hajtottunk végre ilyen műtétet" - tudtuk meg dr. Szabolcs Zoltán szívsebésztől.
Vágólapra másolva!

Az első szívátültetést Christiaan Barnard dél-afrikai szívsebész végezte 1967-ben. "Ez úgynevezett ortotopikus szívátültetés volt, amikor is a beteg szívet eltávolítják, az új szívet pedig ugyanabban az anatómiai pozícióban helyezik be a helyére" - magyarázza dr. Szabolcs Zoltán szívsebész, a Semmelweis Egyetem Szívsebészeti Klinikájának docense.

Sorba kötött szívek

Az első heterotopikus szívműtétet, azaz amikor a beteg szív eltávolítása helyett beültetnek mellé egy másikat is, és a két szív együttesen látja el a vér keringetésének funkcióját, szintén Christiaan Barnard és munkatársa, Jaques Losman hajtotta végre 1975-ben.

"Ilyenkor a másik szív a jobb mellkasba kerül. Egy jó férfiökölnyi szívet képzeljünk el, amelyet úgy helyeznek be, hogy az a tüdőt kicsit összenyomja ugyan, de annak működését azért nem akadályozza. Az új szív a bal kamra feladatait látja el, míg a bennhagyott beteg szív jobb kamrája továbbra is működésben marad" - mondja dr. Szabolcs Zoltán.

A sikeres műtétek ellenére az első szívátültetésen átesettek nem éltek sokáig, ami azzal magyarázható, hogy ekkor még nem léteztek a beültetett szerv kilökődését gátló, hatékony immunszupresszív gyógyszerek. E szerek nyolcvanas évekbeli megjelenése azonban új lökést adott a szervátültetéseknek: már a nyolcvanas évek végén egyre több ortotopikus szívműtétet végeztek, 2004 óta pedig a két szív sorba kötése, azaz a heterotopikus beavatkozás is újra egyre gyakoribbá vált.

"2004-ben jelent meg a nemzetközi szaksajtóban az a tanulmány, amely a heterotopikus beavatkozást az átültetések egyik alternatívájának nevezte. Ma a világban évente végrehajtott körülbelül 5000 szívátültetés 0,3 százaléka heterotopikus műtét" - mondja a hazai szívtranszplantációs program vezetője.

Mikor választják a hagyományos szívátültetés helyett még egy szív beültetését?

Azokban az országokban, ahol sokkal többen várnak donorszívre, mint amennyi rendelkezésre áll, a heterotopikus beavatkozás révén lehetőség nyílik a donorszervek maximális kihasználására.

"Olyan esetekben, amikor a donor testsúlya jelentősen kisebb, mint a recipiensé, az új szívnek megterhelő lenne a nagyobb testű ember keringésének biztosítása. Ilyenkor logikusan felmerül, hogy inkább sorba kötjük a két szívet" - mondja dr. Szabolcs Zoltán.

Ugyancsak a heterotopikus beavatkozás mellett döntenek az orvosok, ha a szervet kapó beteg kisvérköri vérnyomása nagyon magas, vagyis a tüdő ereinek túlságosan nagy az ellenállása.

Szintén inkább ezt a megoldást választják az orvosok, amikor a donorszerv utaztatási ideje túl hosszú.

A szívek sorba kötésének előnye lehet az is, hogy az átmeneti tehermentesítésnek köszönhetően a saját beteg szív oly mértékben regenerálódhat, hogy egy idő után elképzelhető, hogy nincs is már szükség a második szívre.

Heterotopikus szívátültetés

Itthon több a donorszerv, mint a szívre váró beteg

"Magyarországon eddig még csak hagyományos, azaz ortotopikus szívátültetést végeztünk. Ennek egyik oka, hogy nálunk éves szinten több a donor felajánlás, mint a várólistára kerülő betegek száma, így nem is vagyunk annyira rákényszerítve a heterotopikus beavatkozásokra. A nemzetközi statisztikák szerint egy tízmilliós országban 50-60 betegnek kéne folyamatosan a várólistán lenni, ehhez képest most kilencen várnak új szívre" - mondja a szívsebész.

Magyarországon az első szívátültetést 1992 januárjában végezték, azóta összesen 180 felnőtt és 12 gyerek kapott új szívet. 2010-ben 14 műtétet hajtottak végre.