Az energiaitalok alkohollal együtt fogyasztva veszélyesebbek, mint az alkohol önmagában - figyelmeztetnek amerikai kutatók.

Az energiaitalok és alkoholos italok keverése egyre népszerűbb a fiatalok körében, háttérbe szorítva a boros kólát, a vodka-narancsot és társait. Bár az energiaital-alkohol koktélok fogyasztását összefüggésbe hozták a balesetek és sérülések nagyobb kockázatával, a korábbi vizsgálatok alapján nem volt egyértelmű, hogy az ilyen koktélok hatása valóban különbözik-e az önmagában fogyasztott alkoholétól, vagy arról van szó, hogy főként azok isznak ilyen koktélokat, akik amúgy is hajlamosak veszélyesen sokat inni.

Az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című szaklapban közzétett kutatásban  azoban laboratóriumi vizsgálatokkal is sikerült igazolni: az energiaitalok hozzáadása fokozhatja az alkoholfogyasztás veszélyeit.   

Impulzívak és felpörgöttek leszünk az alkohol-energiaital kombótól

Cecile A. Marczinski, az Észak-Kentuckyi Egyetem pszichológusa és kollégái 56, 21 és 33 év közötti egyetemi hallgatót (28 férfi, 28 nő) véletlen besorolással négy csoportra osztottak. Mindegyik csoport más-más italt kapott: az első csoport 0,65 g/kg alkoholt, a második 3,57 ml/kg energiaitalt, a harmadik mindkettőt tartalmazó italt, a negyedik csoport pedig sem alkoholt, sem energiaitalt nem tartalmazó "placebo" italt kapott.

Az italok elfogyasztását követően egy pszichológiai tesztfeladattal mérték, milyen gyorsan tudtak a résztvevők végrehajtani, illetve elnyomni bizonyos cselekvéseket. Kérdőívek segítségével azt is felmérték, hogyan érezték magukat a résztvevők, mennyire érezték élénkítőnek vagy nyugtatónak az ital hatását, tapasztalták-e képességeik romlását, illetve megrészegültséget.

Azt találták, hogy az alkohol mindenképpen fokozta az impulzív viselkedést, ám az energiaitalt is fogyasztók élénkebbnek érezték magunkat, mint a csak alkoholt fogyasztók. A kutatók szerint a kétféle ital együttes fogyasztása a fokozott "felpörgetettség" és impulziviás miatt nagyobb kockázattal jár, mint az alkohol fogyasztása önmagában, amire nemcsak az ilyen italokat kedvelő fiatalok, hanem az alkoholproblémákkal küzdőket kezelő klinikusok figyelmét is szeretnék felhívni.