Miért nem ajánlatos az alkoholt energiaitallal keverni?

2011.04.19. 05:14

Az energiaitalok alkohollal együtt fogyasztva veszélyesebbek, mint az alkohol önmagában - figyelmeztetnek amerikai kutatók.

Az energiaitalok és alkoholos italok keverése egyre népszerűbb a fiatalok körében, háttérbe szorítva a boros kólát, a vodka-narancsot és társait. Bár az energiaital-alkohol koktélok fogyasztását összefüggésbe hozták a balesetek és sérülések nagyobb kockázatával, a korábbi vizsgálatok alapján nem volt egyértelmű, hogy az ilyen koktélok hatása valóban különbözik-e az önmagában fogyasztott alkoholétól, vagy arról van szó, hogy főként azok isznak ilyen koktélokat, akik amúgy is hajlamosak veszélyesen sokat inni.

Az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című szaklapban közzétett kutatásban  azoban laboratóriumi vizsgálatokkal is sikerült igazolni: az energiaitalok hozzáadása fokozhatja az alkoholfogyasztás veszélyeit.   

Impulzívak és felpörgöttek leszünk az alkohol-energiaital kombótól

Cecile A. Marczinski, az Észak-Kentuckyi Egyetem pszichológusa és kollégái 56, 21 és 33 év közötti egyetemi hallgatót (28 férfi, 28 nő) véletlen besorolással négy csoportra osztottak. Mindegyik csoport más-más italt kapott: az első csoport 0,65 g/kg alkoholt, a második 3,57 ml/kg energiaitalt, a harmadik mindkettőt tartalmazó italt, a negyedik csoport pedig sem alkoholt, sem energiaitalt nem tartalmazó "placebo" italt kapott.

Az italok elfogyasztását követően egy pszichológiai tesztfeladattal mérték, milyen gyorsan tudtak a résztvevők végrehajtani, illetve elnyomni bizonyos cselekvéseket. Kérdőívek segítségével azt is felmérték, hogyan érezték magukat a résztvevők, mennyire érezték élénkítőnek vagy nyugtatónak az ital hatását, tapasztalták-e képességeik romlását, illetve megrészegültséget.

Azt találták, hogy az alkohol mindenképpen fokozta az impulzív viselkedést, ám az energiaitalt is fogyasztók élénkebbnek érezték magunkat, mint a csak alkoholt fogyasztók. A kutatók szerint a kétféle ital együttes fogyasztása a fokozott "felpörgetettség" és impulziviás miatt nagyobb kockázattal jár, mint az alkohol fogyasztása önmagában, amire nemcsak az ilyen italokat kedvelő fiatalok, hanem az alkoholproblémákkal küzdőket kezelő klinikusok figyelmét is szeretnék felhívni. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK