Két újabb betegség esetén igazolták a jóga jótékony hatását

Vágólapra másolva!
A jóga enyhítheti ízületi és kötőszöveti betegségek, például a rheumatoid arthritis tüneteit - tették közzé az európai reumatológusok egyik legnagyobb éves találkozóján. 
Vágólapra másolva!

Az Európai Liga a Reuma Ellen (EULAR) Londonban megrendezett kongresszusán az Egyesült Arab Emirátusok Arthritis Alapítványának orvosai arról számoltak be, hogy rheumatoid arthitisben szenvedő betegek tünetei jelentősen javultak 12 jógaóra után.

A rheumatoid arthritis autoimmun eredetű, krónikus ízületi gyulladással járó betegség. A dubaji reumatológusok vizsgálatában összesen 47 rheumatoid arthritises beteg vett részt, ebből 26-an jártak a kíméletesebb jógastílusok közé tartozó rádzsajógaórákra, és 21-en alkották a kontrollcsoportot. A jóga hatására jelentősen csökkentek a betegség súlyosságát mutató pontszámok a kontrollcsoporthoz képest. A vizsgálatot vezető Humeira Badsa szerint a rendszeres jóga csökkenti a fájdalmat, és ezáltal lehetővé teszi, hogy a betegek fizikailag aktívak maradjanak.

Ugyanezen a rendezvényen egy török orvoscsoport arról adott hírt, hogy a jóga egy testszerte jelentkező fájdalommal járó betegség, a fibromyalgia tüneteit is enyhítheti.

A lágyrész-reumatizmusként is ismert fibromyalgia (izom- és kötőszöveti fájdalom) elsősorban a 30-40 év közötti nőket érinti. Jellemző tünete a krónikus izommerevség és szaggató fájdalom, amely leggyakrabban a nyak-, a váll-, a derék- és csípőizomzatot, illetve a gerinc izomzatát érinti. Gyakran társul alvászavarral, fáradékonysággal és kimerültséggel, szorongással és fejfájással.

Az ankarai Hacettepe Egyetemen végzett vizsgálatban 15 fibromyalgiában szenvedő beteg életminősége (kérdőíves vizsgálatok alapján) jelentősen javult nyolc alkalommal végzett klasszikus, kíméletes jógapozíciókat, légzőgyakorlatokat és meditációt kombináló jóga hatására. A jóga csökkentette a betegek szorongását is.