Nagyvárosi levegőn lassabban tanul az agy

2011.07.08. 05:57

A szennyezett nagyvárosi levegő - ha elég sokáig élünk benne - olyan fizikai elváltozásokat okozhat az agyban, amik kárt tehetnek a tanulási és emlékezési képességekben - állítják az Ohioi Állami Egyetem kutatói egy nemrégiben egereken lefolytatott vizsgálat alapján.

A kutatócsoport a légszennyezést emellett a fokozott depresszióért és szorongásért is felelőssé teszi, és azzal együtt, hogy a vizsgálat egereken folyt, úgy vélik, hogy emberekben is hasonló hatást fejthet ki a rossz levegő.

A kutatók a vizsgálatban az egereket két csoportra osztották: az egyik csoportot tisztított, míg a másikat erősen szennyezett levegőn tartották. A "légköri viszonyokat" naponta hat órán keresztül, hetente öt napon át, összesen tíz hónapig tartották fent. A kísérlet ideje tehát majdnem az egerek élethosszának felére kiterjedt.

A szennyezett levegő összetételét úgy állították be, hogy az hasonlatos legyen a kipufogógázból, illetve az ipari kibocsátásból származó gázokéval. A rövidebbet húzó egerek tehát egy szennyezettebb városi környezet levegőjét szívhatták a kísérlet ideje alatt.

A szennyezett levegőn tartott egér lassabban tanul

A tízhónapos kísérleti időszakot követően az egerek viselkedését több módszerrel is vizsgálták. Először jól megvilágított arénába helyezték az állatokat, akik 2 percet kaptak, hogy a kijáratok valamelyikét megtalálják. Ezt követően további öt napon át ismételték a menekülőutak megtalálására való felkészítést. A szennyezett levegőn tartott egerek lassabban tanulták meg, hol vannak az egérlyukak, és később éles helyzetben kisebb valószínűséggel találták meg azokat.

Egy másik vizsgálat azt mutatta ki, hogy a szennyezett levegőt szívó egerek magasabb arányban tanúsítottak depresszív magatartást, mint a friss levegőt élvező fajtársak. A kutatók azt találták, hogy a szennyezett levegőn élő egerek agyában a hippokampusz területén kevésbé komplex volt a vizsgált idegsejtek felépítése, ami szoros kapcsolatban áll a gyengébb tanulási és emlékezési képességgel.

Az eredményekből arra következtettek, hogy ha jelentős időt töltünk szennyezett levegőjű környezetben, annak nyilvánvaló negatív hatásai lehetnek az agyra, ami egészségügyi problémák sorának lehet táptalaja.

KAPCSOLÓDÓ CIKK