A hőségben figyeljünk jobban a környezetünkben lévőkre, különösen az idősekre és a gyerekekre. Senkit ne hagyjunk a strandon a tűző napon elaludni, ne hagyjunk gyereket még rövid időre sem zárt autóban, valamint figyeljünk a folyamatos folyadékpótlásra, és figyelmeztessük erre - az elegendő ivásról gyakran elfeledkező - idős ismerőseinket is. A hőség miatt különösen a szív- és érrendszeri panaszok száma növekedhet.

A hőség ellen az alábbi módokon védekezhetünk:

1. Zuhanyozzunk langyos vagy hideg vízzel, naponta akár többször is.

2. A déli órákat lehetőség szerint töltsük zárt helyen, sötétített helyiségben.

3. Érdemes ventilátort, klímát használni, ez utóbbit azonban ne tekerjük 28 Celsius fok alá.

Amikor a levegő hőmérséklete a szabadban 35-39 Celsius fok körül van, akkor a szobában 28 fok az ideális, hűvösebbre nem tanácsos állítani az otthoni, irodai klímát, mert ha kimegyünk a szabadba, a hirtelen hőmérséklet-változás megterhelő lehet. Óvatosan kell bánni a ventilátorokkal is, nem ajánlatos úgy beállítani a készüléket, hogy közvetlenül ránk fújja a levegőt - bár kétségtelenül ez a kellemes -, mivel ez megfázáshoz és kiszáradáshoz vezethet.

4. Figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre, hiszen a napon tartózkodás nagy folyadékveszteséggel jár, melyet az esetleges hányás tovább ronthat.

Fogyasszunk vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek.

Ne fogyasszunk viszont kávét, alkoholos italt, cukros, illetve szénsavas üdítőt. Nem jó ötlet a fröccs és a sör sem, mert fokozzák az izzadást és vízhajtó hatásúak is, ily módon komoly dehidratáltságot okozhatnak.

Különösen figyeljünk az idős ismerőseink, valamint a gyerekek folyadékpótlására, az előbbiekben ugyanis már nem, az kicsikben pedig még nem működik tökéletesen a verejtékezés szabályozása, ráadásul könnyen megfeledkezhetnek a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről.

5. Viseljünk világos színű, bő szabású, pamut öltözetet, fejünket és arcunkat védjük széles karimájú kalappal, és ne feledkezzünk el a napszemüvegről sem.

Mivel szemünket az UV-sugárzás károsítja, érdemes jó minőségű, megfelelő fényvédelmet adó napszemüveget vásárolni. A rossz szemüveg többet árt, mint használ.

6. A strandolók használjanak legalább 30 faktoros naptejet, és a gyerekeket kenjük különösen gyakran, mert könnyebben leégnek. Ne hagyjunk senkit elaludni a tűző napon.

A hazai ajánlások szerint legalább 30-40 faktoros naptejet kell használnunk. A "vízálló" jelző jól hangzik, azonban még ha a vizet állja is a krém egy ideig, a törölközéssel biztos, hogy a védőréteg jelentős részét ledörzsöljük magunkról, ezért gyakran kenjünk magunkat újra a fényvédő krémmel. Ne felejtsük el, hogy a gyerekek bőre különösen érzékeny a napsugárzásra, ugyanis sokkal kevesebb melanint tartalmaz, mint a felnőtteké, ezért rendkívül könnyen leégnek.

A napégés magától is szépen gyógyul, aki azonban rosszul bírja a fájdalmat, enyhíthet is a tüneteken. A házi praktikák helyett inkább a bevált módszereket válasszuk.

Forrás: AFP

7. Ha a napon való tartózkodás után a gyermeken vagy magunkon fejfájást, hányingert, szédülést tapasztalunk, mindenképpen gondoljunk napszúrásra. Súlyosabb esetben hányás és ájulás is bekövetkezhet.

A napszúrás kialakulásáért a nap sugárzása és a magas hőmérséklet együttesen felelős. A fizikai tényezők együttes hatására az agyhártyák úgynevezett steril gyulladása alakul ki, szerencsére az esetek zömében csak enyhe formában. Központi idegrendszerünkben vizenyő keletkezik ilyenkor, így az agy egyes területei nyomás alá kerülnek, ez okozza a kellemetlen tüneteket.

Napszúrás esetén vonuljunk sötét, hűvös helyre, és borogassuk hideg vizes kendővel a homlokunkat.

8. A magas hőmérsékleten eszméletüket vesztőknél gyanakodjunk hőgutára.

A napszúrásnál észlelt tünetek mellett a tudatzavar, az eszméletvesztés vagy görcsroham hőguta kialakulására figyelmeztet. A hőgutát szenvedetteket helyezzük hűvös környezetbe, és hideg borogatással hűtsük bőrüket. Jót tehet a betegnek egy hideg fürdő is, valamint a végtagok dörzsölése, a vérkeringés javítása. Mivel a hőguta akár végzetes is lehet, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

9. A csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessük, ne sétáltassunk a hőségben kisbabát.

Sose hagyjunk gyermeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban. A gyermekek verejtékmirigyei ugyanis még nem működnek tökéletesen, ezért elégtelen a hőleadásuk. Így a nagy hőségben szervezetük hőszabályozó rendszere hamar felborul, a belső hőmérsékletük vészesen magasra emelkedhet.

10. Kánikulában mindenki tompább, vezessünk óvatosan!

Nagy melegben csökken a vérnyomás, alacsonyabb lesz a pulzusszám, gyengül a koncentráció, lankad a figyelem, ami balesetekhez vezethet. Mielőtt beülünk az autóba, szellőztessük át a belső teret, hiszen a napon drasztikusan felmelegedhet. Mindig legyen az autóban folyadék, hogy pótolni tudjuk az izzadással elveszített vizet.