Ha stresszben fogant a gyermek, valószínűbb, hogy lány lesz

Vágólapra másolva!
Egy kis mintaszámú brit vizsgálat szerint nagyobb eséllyel születik lánya azoknak a nőknek, akik a fogantatás előtti időszakban sok stressznek vannak kitéve.
Vágólapra másolva!

A kutatók 338 gyerekvállalásra készülő nőt vontak be vizsgálatukba. Azon kívül, hogy a résztvevők naplót vezettek napjaikról, párkapcsolatukról, szexuális életükről, és hogy mennyire stresszes az életük, több, a stresszállapotot tükröző vegyület - így a kortizol hormon és az alfa-amiláz enzim - szintjét is mérték náluk a fogamzást megelőző hat hónapban. A kortizol hormon magas szintje tartós stresszre utal, míg az alfa-amiláz szintje akkor nő, amikor hirtelen nagy mennyiségű adrenalin keletkezik a szervezetben, például veszekedéskor, azaz rövid távú stresszhelyzetekben.

A vizsgálat ideje alatt a nők 61 százaléka (207 résztvevő) esett teherbe, és végül 130 gyermek jött a világra: 72 kislány és 58 fiú. Ez az arány jelentősen eltér a szokásostól, hiszen a nyugati világban születéskor a lányok és fiúk aránya 100 a 105-höz.

A kutatás érdekessége, hogy 75 százalékkal kisebb esélye volt fiú utód születésének azoknál a nőknél, akiknek a kortizolszintje a legmagasabb volt, és 69 százalékkal kisebb valószínűsége azoknál a nőknél, akiknek a kortizolszintje a második legmagasabb kategóriában volt. Az alfa-amiláz szint és a gyermek neme között hasonló kapcsolatot nem mutattak ki.

Az Oxfordi Egyetem közegészségügyi karának kutatói eredményeiket az Amerikai Reproduktív Orvoslási Társaság éves konferenciáján, Orlandóban ismertették. A vizsgálat eredményeire egyelőre nincs magyarázatuk, úgy vélik, további kutatásokra van szükség a stresszhormon fogantatásra gyakorolt hatásának pontosabb feltárására.