Tudatos álomban újra lehet tanulni a járást

Vágólapra másolva!
A tudatos álmodás segít a traumák feldolgozásában, új képességek elsajátítását teszi lehetővé, és javíthatja az agyvérzésen átesett betegek mozgását.
Vágólapra másolva!

Élethű fantasztikus történetek álomban

A tudatos álmodás olyan különleges tudatállapot, amelyben az ébrenlét és az álom keveredik: bár az illető álomfázisban van, mégis képes felébreszteni magát, és bár alszik, ennek tudatában van, és még kontrollálni is képes álmait. A kutatásokat ebben az állapotban úgy szokták végezni, hogy a vizsgálatban résztvevők előreegyeztetett szemjelzéssel (a REM alvási fázisban más mozgás nem lehetséges) jelzik a kutatásvezetőknek, hogy a tudatos álom fázisába léptek.

"Sok ember szórakozásból sajátítja el a tudatos álmodás képességét, ők azok, akik színes, élethű fantasztikus történeteket konstruálnak álmukban. Ezek az emberek általában eufórikus állapotban ébrednek reggelente" - mondta el Ursula Voss álomkutató, a németországi Bonni Egyetem kutatója. "Általában is jobban is érzik magukat, mert úgy érzik, hogy álmukban alkottak valamit."

A tudatos álmodással a pszichés egészségért

A tudatos álmodásnak azonban egyéb előnyei is lehetnek, és ezeket a jótékony hatásokat mostanában kezdik feltárni. A vizsgálatok szerint egyértelmű, hogy a tudatosságnak ez a különleges állapota mindenképpen előnyös a lelki egészségre.

Néhány éve a bécsi Orvostudományi Egyetemen 27 gyakran tudatosan álmodó és 33, a jelenséget csak ritkán megélő egyént kérdeztek ki kérdőív segítségével mentális egészségi állapotukról. Az eredmények szerint a tudatos álmodók sokkal kisebb eséllyel szenvedtek mentális problémáktól, valamint nagyobb magabiztosságról és határozottságról számoltak be, és általában elégedettebbek voltak életükkel, mint a tudatos álmodást nem gyakorlók.

A vizsgálatok szerint a tudatos álmodás kifejezetten segíthet a traumák feldolgozásában. 2008-ban, egy héttel az Izrael és Palesztina között zajló gázai harcok kirobbanása után az izraeli Ben-Gurion Egyetem alváskutatói 79 olyan, a térségben élő nő pszichés állapotát mérték fel, akik korábban részt vettek a tudatos álmodással kapcsolatos kutatásukban. A kutatók azt találták, hogy azok a nők, akik rendszeresen gyakorolták a tudatos álmodást, még ha az erőszak legbrutálisabb formáit is élték át, kisebb pszichés stresszről számoltak be.

Az izraeli kutatók szerint a jelenség oka, hogy a tudatos álmodók képesek elkerülni a rémálmokat, vagy fel tudják magukat ébreszteni még a rossz álmok elején. "Az eredmények nem azt jelentik, hogy ezek az emberek kevésbé érzékenyek, inkább azt, hogy parancsolnak álmaiknak, nem hagyják, hogy a rossz dolgok felfalják őket" - mondta el a New Scientist-nek a kutatás vezetője.

Új dolgok is megtanulhatók az álom során

Az, hogy valaki parancsolni tud az álmainak, megteremti annak a lehetőségét is, hogy olyan képességeket is elsajátítson, vagy olyan új dolgokat is megtanuljon alvás során, amelyek az ébrenlét során is szolgálni tudják őt.

A svájci Berni Egyetem kutatásában 20 tudatosan álmodó résztvevőt kértek meg arra, hogy egy érmét pöcköljenek egy pohárba. A kutatók az alvás előtt és után is tesztelték, hogy mennyire ügyesek a résztvevők a feladat teljesítésében, egyébként pedig néhányukat arra kérték, hogy álom során is gyakorolják a feladatot. Az a hét ember, aki tudatos álmodással gyakorolta a pontos pöckölést, lényegesen jobban teljesített alvás után, mint azok, akik nem gyakoroltak álmukban. Az eredmények egybevágnak azzal, amit sok sportoló állít, miszerint teljesítményüket, technikájukat álmukban is képesek csiszolni.

Forrás: AFP/Carl de Souza
Forrás: AFP/Carl de Souza

Stroke-betegek rehabilitációjában is segíthet

A gyakorlásnak terápiás haszna is lehet, például azoknál, akik stroke következtében részben vagy teljesen elvesztették mozgásképességüket. A gyakran igencsak hosszúra nyúló rehabilitáció során a gyógytornászok sokszor biztatják a beteget, hogy ha fizikailag nem is tudja a mozgást kivitelezni, legalább mentálisan képzelje és végezze el.

A kutatások szerint a valós és az elképzelt mozgásban résztvevő idegpályák egy része azonos, így ezeknek az idegpályáknak a mentális edzése a fizikai mozgást is megkönnyítheti. A vizsgálatok szerint a képzelődés és a tudatos álom során aktív idegpályák is megegyeznek. Ráadásul a kutatások szerint a tudatos álomban történő gyakorlás még hatékonyabb is lehet, mint ha valaki ébren elképzel egy mozgássort, mert az álomhoz gyakran sokkal pozitívabb érzelmi állapot társul, mint a mentális gyakorláshoz, amelyet az agy pozitív megerősítéssel jutalmaz.

A tudatos álmodás viszonylag egyszerű gyakorlatokkal előidézhető, sőt egyesek befolyásolni is tudják álmaikat. A terület egyik legjelentősebb kutatója konkrét tippeket is ajánlott e képesség elsajátításához.