Így előzhető meg a kellemetlen szájszag

Vágólapra másolva!
Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy leheletük kellemetlen, a környezetükben élők pedig gyakran tapintatosságból nem teszik ezt szóvá. A rossz szájszag (halitózis) kapcsolatokat dönthet romba, pedig legtöbbször kis odafigyeléssel könnyen megszüntethető.
Vágólapra másolva!

A rossz leheletet leggyakrabban a szájban élő baktériumok okozzák, amelyek elszaporodva kellemetlen, kénes szagú gázokat bocsátanak ki. Az esetek 80 százalékában a szájüregben kell keresni a probléma okát: a szájszagot okozhatja ínybetegség, fogszuvasodás vagy egy repedt fogtömés is. A mandulák üregeiben megtelepedő ételmaradványok szintén vezethetnek rossz lehelethez, csakúgy, mint egyes betegségek (diabétesz, krónikus bronchitisz, májprobléma, gyomorbántalmak vagy reflux).

Nincsenek pontos statisztikák arról, hogy az emberek hány százaléka küzd rossz szájszaggal, hiszen sokan meg vannak győződve arról, hogy a leheletükkel nincs semmi baj. Ha bizonytalan abban, hogy lehelete milyen, fogselyem-használat után ellenőrizze a fogselymet: ha az kellemetlen szagú, esetleg kicsit véres is, nagy valószínűséggel nincs minden rendben a szájában. Persze egyszerűbb módszer is van: kérdezze meg társát vagy barátját, akiben bízik - őszinte kérdésre valószínűleg őszinte választ fog kapni.

A koplalás is rossz leheletet okozhat

A rossz lehelet megelőzésének egyik kulcsa a helyes szájhigiénia. Étkezések után célszerű fogat mosni és fogselymet használni, továbbá évente kétszer érdemes fogorvossal ellenőriztetni a fogak és a szájüreg állapotát. Javasolt ezen kívül az antibakteriális szájvízzel való öblögetés is, amely gátolja a lepedékképződésért és rossz leheletért felelős baktériumok szaporodását.

A másik fontos tényező a rossz lehelet elleni harcban a helyes táplálkozás. Az éhezés és a nagyon alacsony szénhidráttartalmú diéta rossz leheletet okozhat, ezért koplalás helyett nassoljon nyers répát, zellert vagy almát, amely megtisztítja a szájat. A hagymafélék és fűszeres ételek a fogyasztás után még hosszú ideig okoznak kellemetlen szájszagot, ezért ezeket célszerű kerülni.

A kellemetlen szájszag ellen segíthetnek a következő tanácsok is:

- Igyunk elegendő vizet, de kerüljük a cukros üdítőket - az étkezés után elfogyasztott víz segít a fogak közül eltávolítani az ételmaradékokat.

- Ne igyunk sok kávét - a kávé erős illatanyagokat tartalmaz, célszerűbb zöld teát fogyasztani.

- Kerüljük a dohányzást.

- Javasolt az alkoholfogyasztás mérséklése is: az alkohol ugyanis kiszárítja a szájat, és hosszú órákig tartó kellemetlen leheletet okozhat.

- A cukormentes, xilitoltartalmú rágók csökkentik a fogszuvasodást, és egyben kellemes leheletet is biztosítanak.

- A mentolos cukorkák, bár vészhelyzetben segíthetnek, a problémát nem oldják meg, cukortartalmuk pedig lerakódik a fogakon, így csak tovább rontják a helyzetet.