Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

A nők negyedénél téves az internetes öndiagnózis

Vágólapra másolva!
Egy szokatlan egészségügyi probléma esetén sokan az internetes keresőktől, esetleg közösségi oldalaktól remélnek megoldást, pedig célszerűbb lenne orvoshoz fordulni. A tévesen felállított öndiagnózis gyakran többet árt, mint használ.
Vágólapra másolva!

Egy felmérés szerint a brit nők egészségügyi problémáikat sokszor a Google találatai alapján, saját maguk próbálják diagnosztizálni, ahelyett, hogy orvoshoz fordulnának. A felállított öndiagnózis azonban minden negyedik nőnél tévesnek bizonyul, ezért az önhatalmúlag megkezdett kezelés sem hozza meg a kívánt javulást - olvasható a Daily Mailcikkében.

Az 1000 nő bevonásával végzett felmérésből kiderült, hogy a nők igen nagy arányban fordultak az internetes keresőkhöz, közösségi oldalakhoz és családjukhoz, barátaikhoz, ha egy szokatlan egészségügyi problémát észleltek. A megkérdezettek ötöde ráadásul - tévesen - arról is meg volt győződve, hogy tünetei hátterében igen súlyos betegség állt. A helytelen öndiagnózist felállítók fele önkezelésbe is kezdett, és anélkül szedett be különféle szereket, hogy erről egy hozzáértőt (pl. gyógyszerészt) megkérdezett volna. A félrekezelés minden tizedik nőnél igen komoly panaszokat eredményezett.

A leggyakoribb téves öndiagnózis a mellrák

A felállított téves öndiagnózis legtöbbször mellrák volt, de igen sokan állapítottak meg asztmát vagy magas vérnyomást maguknál. Legtöbben fejfájás, alvászavar, idegesség vagy depresszió miatt fordultak a keresőoldalakhoz. A megkérdezett nők háromnegyede elmondta, hogy volt már olyan egészségügyi problémája, amelyet nem szívesen osztott meg családjával, barátaival, a nők fele pedig minden esetben saját maga próbálta kezelni a tüneteket, mielőtt mástól segítséget kért volna.

A hosszú várakozási idő miatt a megkérdezett nők orvoshoz szinte csak végső elkeseredésükben fordultak: sokan napokig vagy hetekig aggódtak a tünetek miatt, de olyanok is voltak (5%), akik csak több év után merészkedtek a rendelőbe.

A szakemberek szerint az interneten olvasható információk arra jók, hogy az orvoshoz jutásig átmeneti megnyugvást adjanak, de semmiképpen sem helyettesíthetik a szakszerű diagnózist. Egy hozzá nem értő ráadásul nem tudja eldönteni, mely oldalaktól várhat megbízható információt, és melyeket kellene fenntartással kezelnie. Az apró, kisebb kellemetlenséget okozó tünetek idővel pedig valami komolyabb betegséggé is alakulhatnak, ezért különösen fontos, hogy egészségügyi problémáinkkal szakemberhez forduljunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről