Igazolták, hogy a tej véd az elhízás ellen

Vágólapra másolva!
A tej egyik összetevője védelmet nyújthat az elhízás ellen, még akkor is, ha az étrend egyébként zsírban gazdag - számoltak be állatkísérleteken alapuló eredményeikről svájci kutatók a Cell Metabolism című szakfolyóirat júniusi számában. A nikotinamid-ribozid néven ismert koenzimet a kutatók egy újfajta vitaminhoz hasonlították, amely az anyagcsere serkentése révén fejti ki jótékony hatását.
Vágólapra másolva!

A svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne szakemberei azt vizsgálták, milyen természetes anyagokkal lehet a "hosszú élet" génjeként ismert SIRT1 (Sirtuin 1) termelését fokozni. Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a metabolikus szindrómára is kedvezően ható SIRT1 gén működését bizonyos mértékig közvetlenül is lehet serkenteni, például a szőlőben és vörösborban található resveratrol nevű antioxidáns segítségével.

A kutatók azonban abban reménykedtek, hogy közvetett módon - a NAD (Nikotinamid-adenin-dinukleotid) koenzim szintjének növelésével - is ugyanilyen hatást tudnak elérni. Teóriájuk helyesnek bizonyult, hiszen a tejben lévő nikotinamid-ribozid képes a SIRT1 aktivitásának növelésére, ráadásul a sejtekbe beépülve fejti ki pozitív hatását.

Az egereken végzett kísérletekből kiderült, hogy a viszonylag nagy dózisban adagolt nikotinamid-ribozid hatására a rágcsálók szervezete fokozottan égette a zsírt, és megelőzte az elhízást annak ellenére, hogy zsírdús táplálékot fogyasztottak. Az összetevő ráadásul az izmokat is erősítette, így az állatok jobban futottak, kitartóbbak lettek.

A kutatás vezetője kiemelte, hogy pusztán tej fogyasztásával nem lehet megfelelő mennyiségű anyagcsere-serkentő vegyületet a szervezetbe vinni: mindenképpen a nikotinamid-ribozid táplálék-kiegészítőként történő fogyasztásában kell gondolkozni. Ez azonban számos kérdést felvet: tisztázni kell, mekkora mennyiség szükséges a testsúly optimalizálásához és az élettartam hosszabbításához, de a legfontosabb bizonytalansági tényező az, hogy milyen mellékhatásai vannak a koenzim nagyobb mennyiségű fogyasztásának - ezekre a kérdésekre a humán vizsgálatok adhatják meg a választ.

A "hosszú élet" gént a szőlő és a bor egyik vegyülete mellett, a tej egyik összetevőjével is serkenteni lehet.