Bár kalcium nemcsak a tejben és tejtermékekben található, hanem egyes zöldségekben, gyümölcsökben és magvakban is, mégis a legjobb tej, sajt, joghurt formájában fogyasztani, mert az ezekben lévő D-vitamin segítségével jobban hasznosul a szervezetben.
Sok szülő, ha a tejfogyasztást követően csalánkiütést vagy hasfájást tapasztal a gyermeknél, ahelyett hogy kivizsgáltatná, hogy a gyermeknek tejfehérje-allergiája van-e, vagy laktózérzékeny, önkényesen elhagyja a gyerek étrendjéből a tejet, sőt esetleg minden tejterméket.
Pedig a gyerek csontjainak egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen a kalcium, amely ráadásul a tejben és tejtermékekben szintén előforduló D-vitamin segítségével különösen jól tud hasznosulni. "Ezért ha lehet, a szülők ne hagyják ki a gyerek étrendjéből a tejet heteken, hónapokon keresztül. Ha panaszokat okoz, meg kell keresni az okot, ami lehet tejcukor-érzékenység, tejfehérje-allergia vagy felszívódási zavar. Gasztroenterológusnál, allergológusnál kell kérni kivizsgálást" - mondja Henter Izabella, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet dietetikusa.
A tejfogyasztás mellett szól az is, hogy a D-vitamin mellett a tejcukor, a megfelelő fehérjebevitel, valamint a rendszeres testmozgás is segíti a kalcium hasznosulását, a csontokba való beépülését.
A kalcium felszívódását, illetve hasznosulását gátolja viszont többek között a túlzott só- és zsírbevitel, az oxálsav (a spenótban, a sóskában vagy a kakaóporban található nagyobb mennyiségben - ezért a kakaó hiába készül tejből, nem optimális kalciumforrás), az üdítőitalokban lévő foszfor, a túlzott koffeinbevitel, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás és a mozgásszegény életmód.
Kalciumszükséglet számokban
Mivel a normális csonttömeg az első harminc évben alakul ki, különösen fontos a megfelelő kalciumbevitel gyermek- és serdülőkorban, de idős korban is nagyobb a kalciumszükséglet, részben azért is, mert ilyenkor már nem hasznosul olyan jól, mint fiatalkorban. Ugyancsak nagyobb a kalciumigény a terhesség alatt, különösen nagy a magzat kalciumigénye a 3. trimeszter idején.
Itthon a kalcium javasolt napi beviteli mennyisége egészséges felnőtt számára 800 milligramm, várandós nők számára 1000 milligramm. A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság egy korábbi háttéranyaga azonban ennél nagyobb bevitelt ajánl: egészséges felnőttnek napi 1000 mg-ot, változókorban vagy csontritkulásban szenvedő nők esetében akár 1200-1500 mg-ot.
"Gyermekeknél az ajánlás 6-12 hónap között 540 mg, 2-10 év között 800 mg, 11-18 év között 1000 mg kalcium egy napra" - mondja Henter Izabella. "Hatéves kor alatt rendszeresen, tartósan kalciumtartalmú étrend-kiegészítőket csak orvosi javaslatra adjunk" - teszi hozzá.
Miben található kalcium?
Kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a kalciumszükséglet háromnegyed részét biztosítja a tej és a tejtermékek. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) hivatalos ajánlása szerint tejből és tejtermékekből mindennap 3-4 egységet kellene fogyasztani. Egy egységnek minősül 2 dl tej vagy tejes ital; 1 joghurt; 1 kefir; 5 dkg félzsíros túró; 3 dkg sajt, illetve 2 db kockasajt.
Fél liter tej a napi kalciumszükséglet 60-70 százalékát fedezi, 5 dkg sajt pedig egyötödét-felét, attól függően, hogy milyen sajtról van szó. Egyes sajtok kalciumtartalma messze meghaladja a tejét, ezért aki a tej elhagyása mellett dönt, a joghurtok mellett elsősorban a sajtból juthat megfelelő mennyiségű kalciumhoz.
Kalcium kis mennyiségben ugyan, de található a gabonamagvakban és a teljes kiőrlésű lisztekben is. Összehasonlításképpen: 100 gramm fehér kenyérben 20, 100 gramm rozskenyérben 30 mg kalcium található.
Közepes mennyiségben ugyancsak előfordul a zöldség- és főzelékfélékben, különösen a banán kalciumtartalma kiemelkedő (100 grammban 110 mg található). Jó kalciumforrásnak számítanak a hüvelyesek is (100 gramm babban 100 milligramm található) - bár az ásványi anyag felszívódása ilyenkor már közel sem olyan optimális, mint a tej- és tejtermékekben. Nyáron azonban, amikor többet vagyunk napon, és nem szenvedünk D-vitamin-hiányban, az ezekben található kalcium is jobban hasznosul.
Kalciumban optimális étrendek gyermeknek, felnőttnek, idősnek tej nélkül
Egy hatéves gyermeknek 800 mg kalciumra van szüksége. Ezt fedezheti:
- egy pohár gyümölcsjoghurt (125 grammos pohár, 125 mg kalciumot tartalmaz),
- 20 gramm tejcsokoládé (50 mg),
- 4 dkg emmentáli / Pannónia sajt (400 mg),
- 100 gramm eper (25 mg),
- 200 ml narancslé (58 mg),
- és egy banán (kb. 110 mg).
Étrend egy felnőtt számára, akinek 1000 mg kalciumra van szüksége:
- egy pohár natúr joghurt (125 grammos pohár, 150 mg-t kalciumot tartalmaz),
- 3 dkg emmentáli / Pannónia sajt (300 mg),
- 3 dkg trappista (180 mg),
- 5 dkg sovány túró (50 mg),
- 100 gramm rozskenyér (30 mg),
- 150 gramm brokkoli (169 mg),
- 1 banán (kb. 110 mg),
- és 100 gramm eper vagy málna vagy meggy (kb 25-30 mg).
Egy várandós nőnek vagy egy idős embernek napi 1200 mg kalcium ajánlott, ezt például lehet így fedezni:
- 2 pohár natúr joghurt (125 grammos pohár, 300 mg),
- 3 dkg emmentáli / Pannónia sajt (300 mg),
- 3 dkg trappista (180 mg),
- tojásrántotta három tojásból (kb. 100 mg),
- 150 g brokkoli (169 mg),
- 200 gramm eper vagy málna vagy meggy (kb 50-60 mg),
- 100 gramm rozskenyér (30 mg),
és 20 gramm mandula (50 mg).
Élelmiszerek kalciumtartalma
Tejtermékek | |
100 ml zsíros tej | 120 mg |
100 ml sovány tej (1,5% zsírtart.) | 118 mg |
100 g gyümölcsjoghurt | 100 mg |
100 g natúr joghurt | 120 mg |
100 ml kefír | 120 mg |
100 g sovány túró | 100 mg |
100 g tejszín | 75 mg |
100 g tejcsokoládé | 250 mg |
100 g tejföl (10 %-os) | 100 mg |
Sajtok | |
100 g brie (50 % zsírtartalom) | 1000 mg |
100 g camembert (30 % zsírtartalom) | 575 mg |
100 g emmentáli / Pannónia (45 % zsírtartalom) | 1000 mg |
100 g trappista (40 % zsírtartalom) | 600 mg |
100 g ömlesztett sajt (30 % zsírtartalom) | 575 mg |
Gyümölcsök és magvak | |
100 g narancs | 50 mg |
100 g földieper | 25 mg |
100 g füge (aszalt) | 190 mg |
100 g földimogyoró | 225 mg |
100 g málna | 31 mg |
100 g kivi | 38 mg |
100 g mandula | 252 mg |
100 g mák | 1400 mg |
100 g dió | 90 mg |
Zöldségfélék | |
100 g brokkoli | 113 mg |
100 g zöldbab | 56 mg |
100 g csicseriborsó | 110 mg |
100 g karalábé (nyers) | 67 mg |
100 g póréhagyma | 87 mg |
100 g zeller | 80 mg |
100 g savanyú káposzta | 50 mg |
100 g fehér bab | 105 mg |
Pékáru | |
100 g fehér kenyér | 15 mg |
100 g rozskenyér | 30 mg |
Alkoholmentes italok | |
200 ml almalé | 22 mg |
200 ml grapefruitlé | 40 mg |
200 ml répalé | 50 mg |
200 ml narancslé | 58 mg |
200 ml savanyúkáposzta-lé | 108 mg |
200 ml paradicsomlé | 48 mg |
Tojás | |
100 g tojássárga | 140 mg |
1 db tojás | 34 mg |
Hal | |
100 g tonhal | 40 mg |
100 g angolna | 17 mg |
100 g pisztráng | 18 mg |
100 g tintahal | 27 mg |
100 g szardínia | 330 mg |
100 g lepényhal | 61 mg |
Forrás: Semmelweis Egyetem Belgyógyászati Klinika és OÉTI Táplálkozási Ajánlások