Az elmúlt évtizedekben számos kutatás vizsgálta már a dezodorokban lévő parabének esetleges szerepét a mellrák kialakulásában, és az eredmények általában nem voltak megnyugtatóak. A legújabb vizsgálatok szerint az arckrémekben, dezodorokban, sőt néhány feldolgozott hústermékben is megtalálható parabén nevű vegyületek egyértelműen kimutathatók a mellrákkal diagnosztizált nők szövetmintáiból.

A parabének olyan kémiai vegyületek, amelyeket a kozmetikai ipar évtizedek óta előszeretettel használ tartósítószerként. A parabének megtalálhatók arckrémekben, fogkrémekben, borotvahabokban, barnítókrémekben, testápolókban és piperecikkekben, a legnagyobb aggodalmat azonban többnyire a dezodorokban fellelhető parabének okozzák.

Bár a parabének (leggyakrabban metilparabén, propilparabén és butilparabén) szerepét a mellrák kialakulásában nem lehet egyértelműen bizonyítani, a vegyület veszélye ösztrogénutánzó hormonhatásában áll: megbonthatja a szervezet hormonháztartásának működését, ami elváltozásokhoz vezethet.

A Reading Egyetem kutatói nemrég olyan nők szövetmintáit vizsgálták, akiknek 2005 és 2008 között emlődaganat miatt el kellett távolítani a mellét. A vizsgált 40 nőtől fejenként 4 szövetmintát vettek, és az összes minta 99 százalékából legalább egyféle parabént ki lehetett mutatni, de a minták 60 százaléka 5 különféle parabént is tartalmazott. A hónaljdezodort egyáltalán nem használó nőknél is ki lehetett mutatni a parabént, vagyis esetükben a vegyület más forrásból került a mellbe.

A Journal of Applied Toxicology című szaklapban közzétett tanulmány szerint továbbra sem lehet ok-okozati összefüggést találni a dezodorokban lévő parabének és az emlődaganat kialakulása között, ám a tény, hogy a rákos szövetmintákban szinte kivétel nélkül fellelhető a vegyület, mindenképpen további vizsgálatok elvégzését teszi szükségessé.

A kutatók elmondták, hogy a mellrák kockázatát bizonyos tényezők (pl. életkor, öröklött tényezők stb.) bizonyítottan növelhetik, de mindenképpen fontos lenne a kozmetikumokban lévő kémiai vegyületek szerepét is egyértelműen tisztázni.