A zene a szívátültetések utáni felépülést is segítheti

Vágólapra másolva!
A zene kedvező élettani hatásait évszázadok óta ismerik, és több területen sikerrel alkalmazzák terápiás eszközként. Egy egereken végzett japán kísérlet nemrég arra is rámutatott, hogy a komolyzene a szívátültetések utáni felépülést is segítheti.
Vágólapra másolva!

A zene évezredek óta fontos szerepet tölt be az ember életében, közvetve vagy közvetlenül a test és a lélek működését is befolyásolja. Ismert stresszoldó, relaxációs és fájdalomcsökkentő hatása miatt gyakran alkalmazzák kiegészítő terápiaként például a pszichiátriában, idősgondozásban vagy alkoholisták és drogfüggők rehabilitációja során. Ritkábban, de alkalmaznak zeneterápiát a klinikai gyógyászatban is, például a szívinfarktus utáni szorongás oldására vagy a csontvelő-transzplantációkor fellépő fájdalom és hányinger csökkentésére.

A Journal of Cardiothoracic Surgery című mellkassebészeti szakfolyóiratban japán kutatók egy olyan kísérletsorozat eredményeit tették közzé, amelyben szívátültetésen átesett egereken vizsgálták a zene hatásait. A szívtranszplantált egereket öt csoportra osztották: négy csoportnak a műtét napjától kezdve egy héten át egész nap zenét játszottak: az első csoportnak operát (Verditől a Traviatát), a másodiknak Mozart-műveket, a harmadiknak monoton, változó hangfrekvenciákat, a negyedik csoportnak könnyűzenét (Enya), míg az ötödik csoport nem hallgatott zenét.

Az eredmények szerint Verdi és Mozart zenéjének hatására az átültetett szív jóval hosszabb ideig működött, míg ugyanez nem volt igaz a könnyűzene és a monoton hangfrekvencia esetében. Azt is megfigyelték, hogy az operát hallgató egereknél megnőtt az immunválaszt szabályozó molekulák (CD4 és CD25 fehérjék) és sejtek száma, csakúgy, mint a gyulladásgátló citokinek szintje.

A kutatás megerősíti, hogy a zene valóban hatással van az immunrendszerre - valószínűleg a paraszimpatikus idegrendszerre gyakorolt hatása révén -, de a pontos működési mechanizmus továbbra sem ismert. Az mindenesetre valószínűsíthető, hogy a szervkilökődés kockázatát nem kizárólag a Traviata tudja csökkenteni.