A kizárólag növényi hozzávalókból összeállított étrend vajon elegendő-e ahhoz, hogy egy élsportoló megfelelő teljesítményt tudjon nyújtani, emellett fitt és egészséges is maradjon? Amerikai szakemberek erre a kérdésre keresték a választ.

Az Egyesült Államokban igazi hősnek számít és könyvet is írt pályafutásáról egy ultramaratoni futó, aki a hús, a tojás és a tejtermékek mellőzésével, kizárólag növényi alapanyagokból összeállított vegán étrendet követve érte el kiemelkedő sportsikereit. Példája "futótűzként" terjedt el az amerikai futótársadalom körében, de számos követő mellett szép számú ellenzőre is talált.

A New York Times újságírója amerikai sportorvosok és táplálkozástudományi szakértők megkérdezésével próbálta kideríteni, valóban lehet-e kiemelkedő sportteljesítményt nyújtani vegán étrend mellett. A szakemberek szerint ugyan kevés adat áll rendelkezésre arról, hogy miként befolyásolja a vegetáriánus (esetleg vegán) étrend a hivatásos sportolók - például atléták - teljesítményét, egy kiegyensúlyozottan összeállított étrend mellett nem okozhat túl nagy problémát a hús és a tejtermékek hiánya. Még akkor sem, ha a fizikai teljesítményt kedvezően befolyásoló kreatin nevű aminosav például csak állati eredetű termékekből fedezhető.

Sokan megkérdőjelezik azt is, hogy kizárólag növényi alapanyagokból elegendő mennyiségű fehérjét lehet bevinni. A megkérdezett szakemberek szerint a húsok és a tojás pusztán az egyszerűbb módját jelentik a proteinbevitelnek, de növényekből - szójából, olajos magvakból, hüvelyesekből - is biztosítani lehet a fehérjeszükségletet, csak eleget (a megszokottnál jóval többet) kell ezekből fogyasztani. Talán a kizárólag húsokban található B12-vitamin az egyetlen, amelyet a vegánok nem tudnak más forrásból fedezni, de ez sem túl nagy probléma: sok gabona- és szójatermékhez adnak a gyártók B12-vitamint, de bevihető akár étrendkiegészítő formájában is.

Növényi fehérjék kombinálása

Korábbi állatkísérletek már bizonyították, hogy pusztán egyfajta növényi fehérje fogyasztásával nem lehet minden szükséges aminosavból elegendő mennyiséget bevinni. Ezért célszerű egy nap különféle növényi fehérjéket kombinálni, például ebédre rizst, vacsorára babot enni.

A szakemberek azt a tévhitet is eloszlatták, hogy csak növények fogyasztásával az ember - főleg ha élsportoló - nem tud elegendő kalóriát bevinni. Meglepően kalóriadúsak a gyümölcslevek, például aszőlőlé, a gránátalmalé és a meggylé), ráadásul az utóbbi a sportolás utáni regenerálódást is gyorsítja.

Bár a felmérések szerint a vegetáriánusok általában egészségesebbek és kisebb eséllyel kövérek az átlagnál, ez nem jelenti azt, hogy a hétköznapi embereknek vagy a sportolóknak teljesen el kellene hagyni a húst az étrendjükből. Ha mindenki naponta csak egy adaggal kevesebb húst enne, az sokkal inkább javítaná a társadalom általános egészségügyi állapotát, mintha néhány megszállott sportoló teljesen vegán életmódra térne át.