Így sportoljunk télen

Vágólapra másolva!
Nincs az a hideg, amelyben ne lehetne sportolni, pár szabályt azonban érdemes betartani.
Vágólapra másolva!

Bár télen sokszor kényelmesebb fűtött edzőteremben vagy a meleg szobában tornázni, a szakemberek szerint a szabadtéri sportolás hideg időben is szinte mindenki számára biztonságos. A testmozgás során a szervezetben hő termelődik, ily módon legyen akármilyen hideg kint, a sportoló ember hőérzete a ténylegesnél jóval nagyobb lesz. Ennek ellenér hidegben főként a közepes vagy intenzív terhelést jelentő mozgásformák (futás, futball, korcsolyázás vagy síelés) ajánlottak, mert ezek segítenek fenntartani a szervezet maghőmérsékletét.

Azok, akik a kevésbé megerőltető mozgást kedvelik, például szeretnek télen hosszan sétálni vagy horgászni, fordítsanak nagyobb figyelmet az öltözködésre, és kesztyűt, valamint meleg zoknit mindenképpen viseljenek.

A kipirult, elcsöppenő orrtól nem kell megijedni, mert ez csak annak a jele, hogy bekapcsolt a szervezet "melegítő funkciója".

Jobb a műszálas aláöltözet, mint a pamut

A téli sportolás alapja a réteges öltözködés. A legalsó réteg legyen szintetikus, hogy könnyen elvezesse a testtől a verejtéket. Felette viseljünk vastagabb, gyapjúból vagy más, jó hőszigetelő képességű anyagból készült ruhadarabot, legfelülre pedig könnyen szellőző, de víztaszító öltözet kerüljön. Kerüljük a pamutot, mert az átnedvesedve elveszíti hőszigetelő tulajdonságát.

Kiemelten fontos a fej és a végtagok védelme

Téli sportoláskor a sapka nagysága és minősége is fontos szempont, a testmeleg 40 százaléka ugyanis a fej bőrén át távozik, párolog el. Az arcon érdemes sálat vagy maszkot viselni.

Ugyancsak kiemelt védelmet igényelnek az ujjak és a lábujjak, a véráram ugyanis főleg a törzsre koncentrálódik, így a végtagok sokkal inkább kiszolgáltatottak a hidegnek. Mindig viseljünk kesztyűt, és válasszunk nagyobb méretű, tágasabb cipőt, hogy vastag zokninak is legyen benne hely.

A szűk cipő egyébként is elszorítja a bőrereket, és ezáltal jobban fázik benne az ember. Persze a túl tág sportcipő sem ajánlott, mert a laza lábbeli rosszabbul szigetel, és könnyebben ki is fordul benne a boka. A hideg, csúszós, jeges terephez ajánlott jól tapadó sportcipőt választani.

Ne öltözzünk túl!

Mivel a test felmelegszik mozgás közben, a szabadban először kicsit fáznia kell ahhoz, hogy később optimális körülmények között sportolhassunk. A túlzottan meleg ruházat fokozza az izzadást, a nedves test pedig gyorsan veszít a hőmérsékletéből, szélsőséges esetben akár vészes kihűlés (hipotermia) is kialakulhat.

Esős, szeles időben inkább bent mozogjunk!

A test nehezen szabályozza a hőmérsékletét, ha nedves: a víz a levegőnél 25-ször gyorsabban von el hőt a szervezetettől, így sokkal gyorsabban hűti le azt. A szél szintén veszélyes, mivel a ruházaton átfújva eltávolítja a test körüli meleg légréteget.

Bár a hidegben való sportolás nem ártalmas, ne feszítsük túl a korlátainkat: ha valaki túl hidegnek vagy kellemetlennek érzi az időjárást, merjen nemet mondani saját magának, és a zord napokon válassza inkább a meleg edzőtermet vagy az otthon végezhető sportokat.

Téli sportoláskor fokozott a folyadékigény

A bőséges folyadékfogyasztás sportolás előtt és közben egyébként is ajánlott, de téli időszakban a fűtés és a kinti levegő szárító hatása miatt még nagyobb (2 - 2 és fél liter) a normál folyadékigény. Sportoláskor érdemes belülről is melegítő italokat, például meleg teát választani.

Szívbetegek, asztmások csak mértékkel tartózkodjanak kint a hidegben

Szívbetegséggel, vagy a végtagok rossz vérellátásával küzdők feltétlenül kérjék ki orvosuk tanácsát, ha hosszabb szabadtéri időtöltést terveznek.

A hideg levegő belélegzése sokszor kellemetlen, feszítő érzés, de nem fagyasztja meg a tüdőt. Egyedül az asztmával küzdőknek nem ajánlott a nagyon hideg, száraz levegő belégzése, mivel az összehúzza a tüdőt és asztmatikus rohamot idézhet elő.