Ezek az ételek teszik tönkre a hajat

töredezett, haj
Vágólapra másolva!
A helytelen étrend a haj töredezéséhez, elvékonyodásához vagy fokozott hajhulláshoz is vezethet, ráadásul bizonyos ételek felgyorsíthatják ezt a folyamatot. Íme az igazán "hajgyilkos" élelmiszerek.
Vágólapra másolva!

A bőrhöz és a körmökhöz hasonlóan a hajunk is árulkodik egészségi állapotunkról, sőt arról is, hogy többnyire jól vagy rosszul táplálkozunk. Hajunk jelzi, ha étrendünk nem tartalmazza a szervezet számára szükséges tápanyagokat: fénytelenné, töredezetté és vékonnyá válik, esetleg hullani kezd. A hajszálakat és a körmöket ugyanaz a fehérje (keratin) alkotja, ezért mindkettő egyaránt alkalmas arra, hogy jelezze az elfogyasztott élelmiszerek hatásait.

Bár az étrend hajra gyakorolt hatásairól kevesebb adat áll rendelkezésre, mint a bőr vagy a körmök esetében, azért a szakirodalom említ néhány olyan élelmiszert, amelyeket a fényes és dús hajkoronára vágyóknak célszerű kerülni.

A rendelkezésre álló adatok szerint például inkább árt, mint használ a hajnak a nagy higanytartalmú tengeri halak rendszeres fogyasztása. Egy korábbi vizsgálat kiderítette, hogy a tengeri halakat igen gyakran (hetente 4-5 alkalommal) fogyasztók körében feltűnően sokan panaszkodtak hajhullásra vagy a haj elvékonyodására. Egyes tengeri halak (főként a kardhal, a makréla, valamint néhány tonhalfajta) ugyanis nagy mennyiségben tartalmaznak higanyt, ami a szervezetben felhalmozódva különböző problémák - többek között hajhullás - kialakulását eredményezheti.

Ne mondjunk le azonban a jótékony omega-3 zsírsavakat tartalmazó tengeri halfélékről: válasszuk inkább a kevés higanyt tartalmazó fajtákat, például a lazacot vagy a tőkehalat.

A sok cukrot és kevés fehérjét tartalmazó étrendtől a haj töredezetté válik. Forrás: AFP/PhotoNonStop

A sok cukor a hajnak sem jó

A cukros üdítők, édességek és magas glikémiás indexű élelmiszerek gyakori fogyasztása megemelheti a szervezetben a férfi nemi (androgén) hormonok szintjét, amely hosszú távon - nemtől függetlenül - a hajtüszők folyamatos zsugorodását, majd eltűnését eredményezheti.

Szintén árt a hajnak a nagy dózisban adagolt A-vitamin, így annak túlzásba vitt pótlása, vagy az A-vitamin tartalmú gyógyszerek szedése is a haj elvékonyodását, töredezését eredményezheti.

A haj számára nélkülözhetetlenek a fehérjék, így aki nem fogyaszt ezekből elegendő mennyiséget, könnyen tapasztalhat hajtöredezést vagy hajhullást. A túl kevés fehérje bevitele elsősorban az evési zavarokkal vagy fehérjeallergiával küzdőkre jellemző, hiszen a vegetáriánusok számtalan növényi forrásból is hozzájuthatnak a szervezet számára nélkülözhetetlen proteinhez.

Fehérjében igen gazdagok például a babfélék, a tofu, a lencse vagy a spenót, de a haj védelmét elősegítik azok az élelmiszerek is, amelyek a keratin felépítésében résztvevő cisztin (a cisztein dimerje) nevű aminosavban gazdagok - ilyen a brokkoli, a búzacsíra vagy a pirospaprika.

Végül bizonyos nyomelemek, például a vörös húsokban, babfélékben és egyes halfélékben természetes formában megtalálható cink és vas is elengedhetetlen a keratinképződéshez, így ezek hiánya is okozhat hajproblémákat.