Apró trükkök az egészséges hajért

trükkök a gyönyörű hajért, hajmosás, illusztráció
Vágólapra másolva!
Megfelelő táplálkozással, rendszeres törődéssel és néhány trükkel sokat tehetünk azért, hogy hajunk a legjobb formáját hozza.
Vágólapra másolva!

A táplálkozás, az életmód, de akár mindennapi szokások, rutinos mozdulatok és beidegződések is sokat árthatnak a hajnak, ha azonban odafigyelünk néhány apróságra, megőrizhetjük hajunk egészségét.

Hajerősítő ételek

A haj sok mindent elárul egészségi állapotunkról, ezért ha hirtelen változást, például hajtöredezést vagy fokozódó hajhullást észlelünk, célszerű szakemberhez fordulni. Bizonyos gyógyszerek és ételek is okozhatnak hajproblémákat, de szerencsére vannak kifejezetten hajbarát élelmiszerek: az omega-3 zsírsavban gazdag halfélék (például lazac) és az olajos magvak fogyasztása erősíti és fényessé varázsolja a hajszálakat csakúgy, mint a leveles zöldségek, a hüvelyesek és a sárgarépa. Kerüljük viszont az egyoldalú, gyors súlyvesztéssel járó fogyókúrákat, amelyek a tápanyaghiány miatt hajhullást és hajtöredezést okozhatnak.

Forrás: AFP

Langyos vízzel ajánlott hajat mosni

Óvjuk a hajat a hidegtől és az erős napfénytől, mert ezek mind károsíthatják. Az sem mindegy, hogy miként ápoljuk hajunkat: aki rendszeresen forró vízzel mossa, ne csodálkozzon, ha a haja elveszíti fényét. Hajmosáshoz használjunk inkább langyos vizet, és samponozáskor masszírozzuk egy kicsit a fejbőrt, hogy serkentsük a vérkeringést.

A töredezett hajvégeket lehetőleg proteintartalmú kondicionálóval ápoljuk, mert ezek a haj belsejébe jutva fejtik ki hatásukat.

A vékonyszálú hajat szilikontartalmú termékekkel lehet felturbózni, amelyek vékony filmréteggel vonják be a hajszálakat, így dúsabbnak hatnak, ráadásul a haj nem kelt zsíros benyomást.

Dúsabb hatást kelthetünk azzal is, ha hajunkat fejjel lefelé szárítjuk.

Hajápoláskor tartsuk azt is szem előtt, hogy nem feltétlenül kell méregdrága szereket vásárolni: a haj típusának megfelelő olcsóbb samponok és balzsamok, vagy a házilag elkészíthető természetes pakolások gyakran ugyanolyan jók (vagy jobbak), mint a drágább, agyonreklámozott termékek.

Ne szárítsuk sokáig

Egy korábbi felmérés szerint a nagy teljesítményű hajszárítók nagyjából ugyanannyi idő alatt szárítják meg a hajat, mint kisebb teljesítményű társaik, ellenben jobban károsítják a hajat.

Érdemes alacsonyabb hőfokú levegővel, a lehető legrövidebb ideig szárítani a vizes hajat. Ha a körülmények engedik, tartsunk hajszárítómentes napokat, és hagyjuk hajunkat a levegőn megszáradni.

A gyakori fésülés sem tesz jót a hajnak: inkább ritkábban fésülködjünk, és akkor is használjunk gombos végű hajkefét. A vizes hajat sose keféljük, mert ilyenkor a hajszálak különösen sérülékenyek. Helyette várjunk addig, míg a haj megszárad, vagy használjunk fésűt a hajkefe helyett.

A póthaj és a szoros copf károsítja a hajhagymákat

Gyorsan elkészíthető, ápolt frizurát adnak a copfok és hajfonatok, ám ha túl szorosak, hosszú távon károsíthatják a hajhagymákat és hajhullást okozhatnak. Hasonló veszélyt jelentenek a nehéz póthajak, amelynek viselésében érdemes negyedévente egy kis szünetet tartani.

Minél extrémebb színváltoztatást végzünk a hajon, annál jobban károsodik

Az őszülő hajszálak „álcázására” érdemes kímélő hajfestéket választani, és nem tanácsos túl gyakran váltogatni a haj színét sem. Minél extrémebb színváltozást végzünk, annál nagyobb károsodásnak tesszük ki hajszálainkat. A szakemberek többsége egyetért abban, hogy a természetes hajszínünknél maximum három árnyalattal sötétebbet vagy világosabbat válasszunk.