Vágólapra másolva!
A vegetáriánusok, legfőképp a vegetáriánus férfiak körében alacsonyabb halálozási rátákat regisztrált a "húsevőkhöz" képest egy nemrégiben közzétett, nagy mintaszámon elvégzett kutatás.
Vágólapra másolva!

Egy több mint 70 ezer fős mintán elvégzett kutatás eredményei szerint a vegetáriánusok körében - a húst fogyasztókhoz képest - alacsonyabb halálozási ráta mérhető - derült ki a JAMA Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmányból. A megállapítás nem újkeletű, hiszen a vegetáriánus étrend pozitív hatásaira korábban már számos krónikus betegség és állapot, például magas vérnyomás, metabolikus szindróma, cukorbetegség és ischémiás szívbetegség kapcsán fény derült.

Kaliforniai kutatók a halál okától független, illetve egy-egy okra specifikusan visszavezethető halálozásokat tanulmányozták egy adventista csoport több mint 73 ezer tagjánál. A férfiakat és nőket egyaránt vizsgáló kutatás résztvevőivel egy kérdőívet töltettek ki, amely alapján 5 csoportba osztották őket: húsevők, félig vegetáriánusok, halat és más tengeri élőlényeket fogyasztó, úgynevezett peszko vegetáriánusok, tejet és tojást is evő ovo-lakto vegetáriánusok és a bárminemű állati eredetű táplálékot kerülő vegánok.

A kutatók kiemelték, hogy a húst is fogyasztókhoz képest a vegetáriánus csoportok átlagéletkora és iskolai végzettsége magasabb volt, nagyobb eséllyel éltek házasságban, kevesebbet dohányoztak, többet sportoltak és testsúlyuk is alacsonyabb volt. Az előbbi tényezők eleve csökkentik a halálozás kockázatát, ezért nehéz egyértelmű és közvetlen ok-okozati kapcsolatot megállapítani a vegetáriánus étrend és az életesélyek között - mondták el a kutatók.

Vegetáriánus férfi a nyerő

A résztvevők körében 2750 haláleset következett be a kutatás ideje és az azt követő, átlagosan 6 évig tartó követési időszak alatt. A vegetáriánusok körében a haláloktól független elhalálozás kiigazított kockázati rátája 12 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult a húsevők esetében mértnél. A férfiaknál még inkább jellemző volt az étrenddel való összefüggés, különösen a szív- és érrendszeri betegségekre, valamint ischemiás szívbetegségre visszavezethető halálozások tekintetében, míg a vegetáriánus nők esetében nem tapasztaltak szignifikáns csökkenést e kategóriákban.

A vegetáriánus étrendnek és a hozzá kapcsolódó életmódbeli tényezőknek tehát van szerepe a halálozási kockázat csökkentésében, de nehéz pontosan megállapítani, hogy magának a táplálkozásnak vagy a fent említett egyéb faktoroknak, főként a vegetáriánusok körében tapasztalható általában egészségtudatosabb hozzáállásnak van-e meghatározó szerepe.