Megjelentek az első pollenszemek a levegőben - közölte az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI).

Páldy Anna, az OKI főigazgató-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a múlt héten az éger és a mogyoró pollenszemeit is kimutatták a levegőben. Ezeket a hétvégi csapadékos időjárás ugyan kimosta a levegőből, de az idő enyhülésével ismét erősödhet a pollenterhelés. Az allergiásoknak ezért azt ajánlják, hogy minél előbb szerezzék be szükséges gyógyszereiket.

Az OKI főigazgató-helyettese arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az OKI az idén - nemzetközi együttműködés részeként - az allergiások számára elindítja az úgynevezett pollen napló elnevezésű szolgáltatást, amelyet a www.pollendiary.com/Phd/hu címen érhetnek el. Ezen a weblapon - regisztrációt követően - az allergiások személyre szabott, hasznos információkhoz juthatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéséről. Ennek segítségével követhetik, hogy a lehetséges tünetek hogyan függnek össze azzal a légköri pollenkoncentrációval, amelyet adott időszakban a tartózkodási helyük közelében mértek.

Ezen felül ha valaki nem tudja, mire allergiás, e napló segítségével akár ezt is kiderítheti - emelte ki Páldy Anna. Az OKI főigazgató-helyettese ugyanakkor felhívta a figyelmet: "ez egy informatív honlap, amely nem helyettesíti az orvosi diagnózist".