Eddig 47 magyarnak transzplantáltak sikeresen tüdőt

Vágólapra másolva!
A magyar betegek tüdőátültetését Bécsben végzik, elő- és utógondozásukat pedig 5 éve látja el a Semmelweis Egyetem Pulmonlógiai Klinikája. Összesen 47 betegnél történt sikeres tüdőtranszplantáció ez idő alatt, mely az összes tüdőátültetettnek több mint a fele. Ezek a betegek életük végéig kiemelt pulmonológiai ellenőrzésre szorulnak – áll a Semmelweis Egyetem sajtóközleményében.
Vágólapra másolva!

Mikor lehet szükség transzplantációra?

A két leggyakoribb tüdőbetegség – az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) – legalább fél millió magyart érint. Európában a lakosság számához viszonyítva Magyarországon halnak meg a legtöbben COPD-ben is.

A transzplantáció olyan ritkábban előforduló, a tüdőszövet gyors pusztulásával járó tüdőbetegségek esetében is szükséges lehet, mint például a cisztás fibrózis, vagy a tüdőfibrózisok. Ezek a betegek döntően fiatalok, tüdejük nem képes az oxigénfelvételt biztosítani, az egyetlen lehetőségük az átültetés.

Magyarországon beültethető tüdőből felesleg van

Az első magyar beteg 1996-ban kaphatott új tüdőt, az egyik legnagyobb európai mellkassebészeti centrumban, Bécsben. Azóta a magyar betegeknek államközi megállapodás keretében nyílik lehetőségük a Bécsben végezhető átültetésre, szigorú kritériumok alapján. Ez az oka, hogy a betegek nehezebben kerülnek fel a várólistára, mint más, az országban végezhető szervátültetés (szív, vese, máj, hasnyálmirigy) esetében. Magyarországon a tüdő az egyetlen szerv, amelyből több donor szerv áll rendelkezésre, mint a beültetésre várók száma - derül ki az egyetem közleményéből.

A Bécsben operált betegek elő- és utógondozását 2008 decembere óta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikája látja el. Összesen 47 betegnél történt sikeres tüdőtranszplantáció az öt év alatt. A legtöbben cisztás fibrózis miatt transzplantált fiatalok (18-40 évesek), ezt követik a tüdőfibrózis és COPD miatt transzplantáltak.