Egészséges ételekre nincs pénz, cigarettára van

Vágólapra másolva!
Nincs pénzünk egészséges élelmiszerekre, de dohányzásra mindig költünk – állítja többek között egy most készült hazai tanulmány, amely a lakosság életmódját vizsgálta. A kép eléggé lesújtó.
Vágólapra másolva!

A magyar lakosság kétharmada szinte soha nem sportol, 40 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy egy kis súlyfelesleg még nem okozhat egészségügyi problémákat – többek között ezek derülnek ki a gyógyszergyártó MSD Pharma Hungary megrendelésére készült reprezentatív kutatásból.

A sportolási szokásokat az életkor és a végzettség egyaránt befolyásolja. Amíg például a fiatalok és a felsőfokú végzettségűek negyede hetente több alkalommal végez testmozgást, addig az 50 év felettiek és az alapfokú végzettséggel rendelkezők alig hatoda nevezhető ilyen tudatosnak. Összességében a magyar lakosság legfeljebb évente néhány alkalommal szán időt a sportolásra, a többség azonban még ennyit sem. A felmérés szerint azzal is tisztában vannak az emberek, hogy az elhízás szerepet játszhat a cukorbetegség kialakulásában, de sokan nem veszik komolyan a tényeket, sőt minden második megkérdezett szerint egy kis súlyfelesleg még esztétikus is lehet.

A kutatásból az is kiderül, hogy bár a lakosság fele fogyaszt napi szinten zöldséget és gyümölcsöt, kétharmadának saját bevallása szerint nincs elég pénze egészséges ételekre. Utóbbi állítás ellenére az emberek 37%-as mégis rendszeresen költ cigarettára. A legnagyobb arányban a fiatalok (43%) füstölnek, de az életkor mellett az iskolázottság is befolyásolja a rossz szokást: arányaiban közel kétszer annyi alapfokú végzettségű cigarettázik, mint diplomás. A dohányosok több mint fele nem aggódik különösebben a következmények miatt

Egészségügyi panaszok esetén csak a Magyarországon élők negyede fordul szakemberhez, a többség inkább a gyógyszereket, vagy a kivárást választja. Az orvosokban a lakosság kétharmada feltétlenül megbízik, a második helyen a családtagok véleménye áll, amelyet a patikusok és a legnagyobb egészségügyi portálok tanácsai követnek. A nőkben jellemzően a szakorvosok felkészültsége kelt bizalmat, de sokaknak – különösen a Budapesten élőknek – az is számít, hogy az illető férfi legyen.

A bizalom ellenére a nők egyötöde nem vallaná be nőgyógyászának, ha antidepresszánst vagy növényi alapú nyugtatót szedne. Ez azért is veszélyes, mert ez utóbbi készítmények csökkenthetik a fogamzásgátlók hatékonyságát, erről azonban a megkérdezetteknek csak a negyede tud. Dr. Pozsgay Csilla, az MSD Pharma Hungary orvosigazgatója szerint a nőknek tudatosítaniuk kell magukban, hogy a fogamzásgátlás kérdése az egészségtudatos életmód szerves része, ezért őszintének kell lenniük nőgyógyászukkal. Ez utóbbi azért is számít fontosnak, mert a felmérés szerint sokan még mindig nem mernek teljesen megnyílni nőgyógyászuk előtt, ráadásul a nők majdnem fele egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán jár nőgyógyászati konzultációkra.

A felmérést az NRC Kft. végezte a MSD Pharma megbízásából. A kutatás online kérdőíves felmérésen alapul, amely 1200 embert vizsgált és reprezentatív a 18 és 59 év közötti magyar lakosságra nézve.