Mennyi a tápanyag a gombában?

egészséges a gomba
TO GO WITH AFP STORY BY EMMANUELLE MICHEL French agricultural engineer Cedric Pechard, founder of the company UpCycle holds a basket of mushrooms which grew in two containers in bags with coffee grounds on February 18, 2014 at the Aigrefoin farm in Saint-Remy-les-Chevreuse, near Paris. AFP PHOTO ERIC PIERMONT
Vágólapra másolva!
Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás, mégis amikor az étrend összeállítására kerül sor, a gombafélék többnyire kimaradnak a választásból. Kár, hiszen a gomba értékes tápanyagok forrása, rendszeresen fogyasztva pedig több krónikus betegség megelőzésében is segítségünkre lehet.
Vágólapra másolva!

A legnépszerűbb zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények egészségre gyakorolt hatásairól készített cikksorozatot a Medical News Today szakportál, amelyben részletesen ismertetik, hogy miért érdemes egyik-másik növényt rendszeresen beiktatni az étrendbe. A felsorolásban szó esik a gombafélékről is, amelyek az amerikai dietetikus szakemberek szerint méltatlanul kis szerepet kapnak az egészségtudatos táplálkozásban.

A gombaféléknek igen alacsony a szénhidrát-, zsír- és nátriumtartalmuk, ugyanakkor B-vitaminokban (riboflavin, folsav, pantoténsav, niacin, tiamin) és ásványi anyagokban, például szelénben, káliumban és vasban gazdagok. Emellett a gomba az egyetlen növényi eredetű D-vitamin-forrás. A gombafélék azért is fontosak, mert kolint és béta-glükánokat tartalmaznak: előbbinek főként az izomműködésben és a memóriafolyamatokban, utóbbinak pedig a vér koleszterinszintjének csökkentésében és az immunrendszer erősítésében van szerepe.

Csökkenti a vérnyomást, jó a cukorbetegség ellen

Számos kutatás megerősítette, hogy a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás csökkenti az elhízás, a diabétesz, a szívbetegségek és a daganatok kialakulásának kockázatát. A gombák zöme antioxidánsban legalább annyira gazdag, mint a répa, a paradicsom, a paprikafélék vagy a cukkíni, ráadásul a legtöbb zöldséggel és gyümölccsel ellentétben a gomba kiváló szelénforrás is. A szelén antioxidáns hatása révén gátolja egyes daganatok kialakulását, és erősíti az egészséges sejtek védekezőképességét.

A gombafélék a cukorbetegség elleni harcban is bevethetők: tanulmányok igazolták, hogy a diabéteszben szenvedőknél a rostban gazdag étrend csökkenti a vércukorszintet és pozitívan hat a szervezet zsírháztartására is. A rostok mellett a gomba magas kálium- és alacsony nátriumtartalma révén a vérnyomást is csökkenti, így hosszú távon a szívbetegségek kockázata is csökken. Nem szabad továbbá megfeledkezni arról sem, hogy a gombák alacsony energiatartalmú élelmiszerek, amelyek gyorsan eltelítenek és hosszan tartó jóllakottság érzést okoznak, így a normál testsúly megtartásában is fontos szerepet játszanak.

Forrás: AFP/Eric Piermont

Ne rántsuk, grillezzük

A gomba jótékony hatása elsősorban akkor érvényesül, ha párolt vagy grillezett formában kerül az asztalra - emeli ki a cikk. Rántás helyett inkább grillezzük a gombát, vagy hirtelen süssük meg egy kis hagymával minimális zsiradék hozzáadásával. A nagyobb gombafejeket meg is tölthetjük, majd a sütőben készre sütve fogyaszthatjuk. Szeletelve tehetjük rántottába, omlettbe vagy quiche-be is. Gombavásárláskor ügyeljünk arra, hogy megbízható forrásból származó, sérülésmentes, kemény darabokat vásároljunk (ha nyálkás vagy megnyomódott, ne vegyük meg), és a hűtőben tárolva a lehető leghamarabb használjuk fel.

Mérgezés és egyéb veszélyek

Bár a vadon termő ehető gombák évszázadok óta az ember táplálkozásának részét képezik, a biztonságosan fogyasztható fajták egyértelmű felismerése elengedhetetlen a gombamérgezések megelőzéséhez - ezért csak bevizsgált gombát vásároljunk!

Közismert, hogy a mérgező gombák komoly betegségeket, sőt akár halált is okozhatnak, de az ehető gombák is rejthetnek bizonyos veszélyeket: a bennük lévő béta-glükánok az autoimmun betegségben (pl. asztma, szklerózis multiplex, lupus vagy sokízületi gyulladás) szenvedőkre nézve kockázatot jelenthetnek, így ők a gombafogyasztásról feltétlenül kérjék ki orvosuk véleményét.