Megdőlt az ötvenéves vizeletmítosz

Vágólapra másolva!
Végleg megdőlni látszik az a közkeletű nézet, miszerint az egészséges ember vizelete teljesen steril. Amerikai kutatók megállapították, hogy a vizeletben többféle baktérium él, köztük olyanok is, amelyeket korábban kapcsolatba hoztak a húgyhólyag megbetegedésével.
Vágólapra másolva!

A Loyola Egyetem orvosi karának szakemberei az Amerikai Mikrobiológiai Társaság éves közgyűlésén számoltak be legújabb kutatásuk eredményéről, amely egyértelműen cáfolja azt a közhiedelmet, miszerint az egészséges vizelet steril, ezáltal nem okozhat fertőzéseket. A kutatók ugyanis többféle élő baktériumot találtak egészséges nők vizeletében, többek között olyanokat is, amelyek kapcsolatba hozhatók bizonyos húgyhólyag-problémákkal.

Ideje másként gondolni a pisire

Közel ötven éve terjedt el, hogy a vizelet steril, miután a vesét érintő fertőzések kimutatására egy hatékony szűrési eljárást sikerült kidolgozni. A könnyen elvégezhető, egyszerű vizsgálatot hamarosan kiterjesztették a húgyhólyag fertőzéseinek szűrésére is, de mivel ezt az újfajta tenyésztéses vizeletvizsgálatot csak igen kis mennyiségű mintán végezték, ráadásul mindössze 35 Celsius-fokon és 24 órán keresztül, nem sikerült minden baktériumot kimutatni. Mivel a baktériumok egy része ezek között a körülmények között nem növekszik, így terjedhetett el tévesen a feltételezés, hogy az egészséges vizelet steril – mondta el a kutatás vezetője.

Két évvel ezelőtt a Loyola Egyetem kutatói bakteriális DNS-maradványokat találtak egészséges emberi vizeletben, de akkor nem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy azok élő baktériumokból származnak. A mostani kutatáshoz ezért katéter segítségével 90 nőtől vettek vizeletmintát, akiknek egy része egészséges volt, másik részük azonban hiperaktív hólyag szindrómában szenvedett. A levett mintákat különféle körülmények között, például oxigénmentes vagy szén-dioxiddal dúsított környezetben tenyésztették, a szokásos 24 óra helyett 48 órán keresztül. Ilyen körülmények között pedig többféle élő baktérium, például az alsó húgyúti fertőzések kialakulásáért felelős Actinobaculumschaalii, vagy az Aerococcus urinae jelenlétét is sikerült kimutatni az egészséges nők vizeletében.

Ok-okozati összefüggés lehet?

A kimutatott baktériumok egy része gyakrabban fordult elő a hiperaktív hólyag szindrómában szenvedő nőknél, ami azt sugallja, hogy ezeknek a kórokozóknak szerepük lehet a rendellenesség kialakulásában. Kevés még a bizonyíték ahhoz, hogy ok-okozati összefüggésről lehessen beszélni, de ez a feltételezés egyfajta magyarázatot adhat arra a kérdésre, hogy a hiperaktív hólyaggal rendelkező nők felénél miért nem segítenek az izmokat és idegeket célzó gyógyszerek.