Hajszálak eltávolításával állítanák meg a kopaszodást

Család, Igazi bébibummra számítunk 2015-ben, Kate Middleton, Katalin hercegnő, Vilmos herceg
Vágólapra másolva!
Egyesek szerint szexi, mások inkább zavarónak találják a hajhullást, mely világszerte rengeteg férfit – valamint sokszor nőket - érint. Egy kutatócsoport azonban meglehetősen „unortodox” megoldással rukkolt elő a probléma kezelésére.
Vágólapra másolva!

Korábbi tanulmányok megmutatták, hogy a férfiak közel 50 százaléka tapasztalhatja meg 40 és 49 éves kora között a kopaszodás valamely formáját. A leggyakoribb az androgén jellegű, vagyis a nemi hormon alapú hajhullás. Az erősebb nemnél az esetek 90-95 százalékában ez okozza a hajkorona elvesztését.

Ötszörös növekedés

Az új tanulmány mögött a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja áll, akik egérkísérletekkel bizonyították: ha a sűrűséget és az elrendezést gondosan megválasztva, egyenként kihúznak 200 szőrszálat az állat hátáról, akkor helyébe 1200 új szőrszál fog megjelenni. Ez több mint ötszörös növekedést jelent.

Habár a kutatás még nagyon gyerekcipőben jár ahhoz, hogy az eredményeket átültessék a gyakorlatba, a kutatók meg vannak győződve arról, hogy általa hamarosan új terápiák válhatnak elérhetővé - feltéve, ha embereken is működik a dolog.

Kopaszodás Forrás: Wikimedia Commons

Hogyan csinálták?

Hogyan lehetséges az, hogy egyetlen hajszál feláldozásával sok újat állíthatunk csatasorba? A kutatók szerint a hajszálak eltávolítása immunválaszt vált ki: a tüsző olyan gyulladási fehérjéket bocsájt ki, amik egyfajta vészjelzésként működnek, és arra ösztönzik az immunsejteket, hogy a „sérülés” helyszínére siessenek. Megérkezvén az immunsejtek olyan molekulát választanak ki, amely azt „üzeni” a szőrszál kihúzását megsínylő tüszőnek és szomszédjainak, hogy itt az idő új hajat növeszteni.

A hajritkulás jellemzően, de nem kizárólagosan életkori sajátosság. Vilmos herceg közismert példa erre Forrás: AFP/Neilson Barnard

Mielőtt azonban az érintettek gondolkodás nélkül belefognának megmaradt hajszálaik eltávolításába, fontos megjegyezni, hogy a regeneráció alapvetően függ a szálak eltávolításának mintázatától. Amikor a tudósok a szőrszálakat 6 milliméternél nagyobb átmérőjű területről távolították el, egyáltalán nem tapasztalták újak megjelenését.

Ha azonban ugyanezt a folyamatot 3-5 milliméter átmérőjű kör alakú terület kiválasztásával ismételték meg, meglepő módon: körülbelül 450-1300 új szőrszál jelent meg. A gyarapodás egyes esetekben a körön kívüli területet is érintette.

Kopaszodás Forrás: Dave Haygarth \ Flickr

A háttér

A kutatók szerint a tüszők nemcsak egyenként adtak választ a szőrszálak eltávolítására, de egymás között is kommunikáltak. A kölcsönös kommunikációval sikerült az immunválaszt a megfelelő szintűre hangolniuk. Ez a csoportos cselekvés kizárólag akkor történt meg, ha egymáshoz közel elhelyezkedő szőrszálakat távolítottak el, ha távolibbakat húztak ki, a tüszők nem voltak képesek hatékonyan együttműködni.

A furcsa kutatás a Cell tudományos szaklapban jelent meg.