Itt a szúnyogszezon, itt a szívférgesség

Szívféreg egy kutya szívében, Dirofilaria immitis
Vágólapra másolva!
A szúnyogok nemcsak kellemetlenek, hanem felelősek az egyik legsúlyosabb állatbetegség, a szívférgesség kórokozójának terjesztéséért is. A fertőzés a kutyák, a macskák és a vadászgörények esetében is végzetes kimenetelű lehet.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi 3-4 évben az állatorvosok azzal szembesültek, hogy a bőrférgesség mellett – amely hazánkban már régóta megjelent – a szívférgességgel is számolni kell. A Dirofilaria immitis, azaz a szívféreg lárvái szúnyogcsípéssel kerülnek a házi kedvencek testébe. Az első 6-7 hónap tünetmentes: ekkor fejlődnek ki a férgek.

A lappangási időt követően a lárvák eljutnak a nagyobb tüdőerekbe és a szívbe is. Kedvencünk fáradékonnyá válik, majd a végső stádiumban keringési, légzőszervi és szívpanaszok lépnek fel. A paraziták 7-10 évig is élhetnek a kedvencek testében és a kifejlett férgek akár 30 cm hosszúra is megnőhetnek!

Szívféreg egy kutya szívében Forrás: Wikimedia Commons

Fontos a megelőzés

„Nem szabad várni a tünetek jelentkezéséig, hanem megelőző kezelést kell alkalmazni”

– mondta dr. Lukács Zoltán kisállat klinikus szakállatorvos. „Fontos, hogy a szúnyogokat távol tartó készítménnyel folyamatosan védjük kedvencünket az élősködők ellen, illetve szívféreg elleni kezelést alkalmazzunk, amellyel a lárvákat el lehet pusztítani”

A beteg állat kezelése egyébként is kockázatos és az ára akár a tizenötszöröse is lehet a megelőzés költségének.

Az embert is megfertőzheti

Az ember szintén szúnyogcsípés révén kaphatja meg a betegséget,

de az ilyen fertőzések nagyon ritkák és nem halálos kimenetelűek,

mivel a féreg az emberben nem fejlődik ki teljesen. A szívféreg azonban a tüdőbe is bekerülhet, ahol gócos elváltozásokat okozva elpusztul. A gócok mellkasi röntgenen más elváltozásnak tűnhetnek, megnehezítve a helyes diagnózist.

A bőrféreg – amely a szívféregnél gyakrabban fordul elő és szintén a szúnyogok terjesztik – nagyobb problémát okozhat az embereknél. Nemcsak a bőr alatt képezhet csomókat, de a szembe is eljuthat, ahol esetenként még látászavart is okozhat. A szemben élősködő féregtől szerencsés esetben sebészeti úton meg lehet szabadulni.