Fogkrémadalék segíthet a stroke és az infarktus elleni harcban

2015.07.13. 14:31

Egy olcsó és egyszerű szűrővizsgálat új megelőző eszközt adhat az orvosok kezébe. A fogkrémekben általánosan használt nátrium-fluoriddal meg lehetne határozni azokat az embereket, akiket stroke vagy szívinfarktus fenyeget.

Brit orvosok azt állítják, hogy a radioaktívan jelölt nátrium-fluorid erekbe injektálásával ki lehetne mutatni azokat a veszélyes területeket az artériákban, amelyek később stroke-ot vagy infarktust okozhatnak. A kutatások szerint a nátrium-fluorid hozzákötődik a az artériákban található instabil kalciumhoz.

Jelölt nátrium-fluoriddal kimutathatók a plakkok

A kalcium a kulcseleme a plakkoknak nevezett zsíros lerakódások kialakulásának. A plakkok a felelősek azután az artériák megkeményedéséért, az úgynevezett ateroszklerózisért (amelyet régebben érelmeszesedésnek neveztek). A folyamat kialakulását a Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapján láthatja részletesen.

Az ateroszklerotikus plakk kialakulása. A teljes folyamatábra a Magyar Nemzeti Szívalapítvány honlapján láthatóForrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány

Amikor ezek a lerakódások instabillá válnak, vérrögök alakulhatnak ki, ezek pedig stroke-ot (agyi érkatasztrófát) vagy szívinfarktust okozhatnak. Ezek a szív- és érrendszeri betegségek a felelősek a magyarországi halálozások 54 százalékáért, mintegy 130 000 halálesetért évente.

A veszélyes lerakódások azonban kimutathatók az erekbe injektált, radioaktívan jelölt nátrium-fluoriddal, írják a kutatók a Nature Communications folyóiratban megjelent cikkükben.

Már korai stádiumban jelez

Ez az új eljárás jelenleg az egyetlen nem invazív képalkotó technika, amely képes kimutatni a korai meszesedést az instabil ateroszklerózisban” – mondta dr. James Rudd, a Cambridge-i Egyetem kardiológusa.

A fogrémekben is gyakran használják a nátrium-fluoridotForrás: Wikimedia Commons

Az ateroszklerózis potenciálisan életveszélyes állapot, amikor az artériákat eltömítik a plakkoknak nevezett zsíros lerakódások. A plakkok miatt az artériák megkeményednek és beszűkülnek, ami lassítja a véráramlást, és ha a plakkok megrepednek, akkor vérrögök alakulhatnak ki, amelyek gátolhatják a szív (szívinfarktus), illetve az agy (stroke) vérellátását.

Ha azonban időben észreveszik ezeket a veszélyes helyeket, akkor korai sebészi beavatkozással vagy gyógyszeres kezeléssel megelőzhető a végzetes végkifejlet.

A fogkrém adaléka is a kalciumhoz kötődik

„A nátrium-fluoridot gyakran keverik a fogkrémekbe, mivel a fogzománcban lévő kalciumvegyületekhez kötődve erősíti azt” – mondta dr. Anthony Davenport, a Cambridge-i Egyetem kutatóorvosa. „Ehhez hasonló módon kötődik az artériák instabil elmeszesedett területeihez, így a radioaktivitás szintjének mérésével pontosan meg tudjuk határozni, hol alakultak ki ezek a lerakódások.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK