Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Nem tesz jót a születendő utódnak, ha idős az apa

apa, gyerek
Apa gyermekével
Vágólapra másolva!
Egyre több tudományos kutatás erősíti meg a kapcsolatot a születési rendellenességek és az apák életkora, az alkoholfogyasztás és a környezeti tényezők között, olvasható egy amerikai tanulmányban. A születési rendellenességeket epigenetikai változások idézik elő, amelyek több generációt is érinthetnek.
Vágólapra másolva!

A Georgetown Egyetem orvosi központjának kutatói szerint utódaik egészségi állapotához mindkét szülő hozzájárul. Ez a következtetés elsőre triviálisnak tűnik, de az állítást csak most kezdik tudományos vizsgálatokkal alátámasztani, mondta Joanna Kitlinska, az egyetem biokémiával, valamint molekuláris és sejtbiológiával foglalkozó munkatársa.

Az apák életmódja is hat az utódaikra

„Tudjuk, hogy az anya által nyújtott táplálkozási, hormonális és pszichés környezet maradandóan megváltoztatja az utódja szervfelépítését, sejtválaszát és génkifejeződését” – mondta Kitlinska.

– folytatta a kutatónő. „Az apa életmódja és életkora visszatükröződhet a génműködést szabályozó molekulákban. Ily módon az apa nemcsak a közvetlen utódjára gyakorol hatást, hanem a következő generációkra is.”

Például egy újszülöttnél akkor is előfordulhat egy különleges kórkép, az úgynevezett magzati alkoholszindróma, ha az anya sosem fogyasztott alkoholt.

„Az, hogy a magzati alkoholszindrómával diagnosztizált gyerekek 75 százalékának az apja volt alkoholista arra utal, hogy a fogamzás előtti apai alkoholfogyasztás negatív hatású az utódra” – mondta Kitlinska.

Apa gyermekével Forrás: Photodune

Eddig ismert apai hatások

Az American Journal of Stem Cells folyóiratban megjelent tanulmányban a szerzők összefoglalják az apák és az öröklődő epigenetikai programozás kapcsolatáról eddig publikált emberi és állati kutatások adatait. Ezek a következőket állapították meg többek között.

  • Az apa előrehaladott kora kapcsolatban áll a skizofrénia, az autizmus és a születési rendellenességek előfordulásával a gyermekeknél.
  • Az apa serdülőkor előtti mértékletes étkezése összeköthető a gyerekei és unokái szív- és érrendszeri megbetegedés okozta halálozásának csökkent előfordulásával.
  • Az apai elhízás kapcsolatba hozható a megnagyobbodott zsírsejtekkel, az anyagcsere-szabályozás változásaival, a cukorbetegséggel, az elhízással és az agytumor kialakulásával.
  • Az apa pszichoszociális stressze összefügg az utódai viselkedési zavaraival.
  • Az apai alkoholfogyasztás csökkent születési súlyhoz, az egész agyméret észrevehető csökkenéséhez és károsodott gondolkodási funkciókhoz vezet.

Rendszerezés után jöhetnek az ajánlások

„Az öröklődő apai epigenetika ezen új területét úgy kell rendszerezni, hogy klinikailag alkalmazható ajánlásokat és az életmód változtatásához szükséges tanácsokat lehessen adni a kutatások alapján” – mondta Kitlinska.

Mi az epigenetika?

Az epigenetika a ma legelfogadottabb meghatározás szerint azokkal a génműködést befolyásoló tényezőkkel és változásaikkal foglalkozik, amelyek örökletesek, és nem a DNS nukleotidsorrendje által meghatározottak. E tényezők összessége az epigenom.
(Természet Világa)

„Ahhoz, hogy igazán megérthessük a gyerekre gyakorolt epigenetikai hatásokat, tanulmányoznunk kell az anyai és az apai hatások kölcsönhatását, ahelyett, hogy egyiket a másiktól elkülönítve vennénk figyelembe” – mondta Kitlinska.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről