Bénulás, beszéd- vagy látászavar esetén azonnal vegyen be aszpirint!

Stroke, agyvérzés, agyi érelzáródás, orvos, agyröntgen
Vágólapra másolva!
A stroke gyanúja esetén azonnal bevett aszpirin jelentősen csökkenti a nagyobb stroke bekövetkezésének esélyét, állítja egy európai kutatócsoport.
Vágólapra másolva!

A stroke alattomosan támad, és senkit nem kímél: idősek és fiatalabbak egyaránt veszélyben lehetnek. A hazai szakemberek szerint a szélütés ma már népbetegségnek számít, évente 40-50 ezer eset történik, nagyon gyakran nem túlságosan kedvező kimenetellel. Ezért is fontos a gyors beavatkozás.

A neves Lancet folyóiratban megjelent cikk szerzői azt írják, hogy azoknál a betegeknél, akik stroke-szerű tüneteket (például átmeneti bénulás, ami lehet féloldali, illetve beszéd- és látászavarok, mely tünetek néhány percen belül megszűnnek) tapasztalnak és azonnal aszpirint vesznek be, jelentősen csökken az esélye, hogy nagyobb stroke következzen be a következő néhány napban.

Annál hatékonyabb, minél hamarabb veszik be

Aszpirint már eddig is adtak olyan betegeknek, akiknek stroke-juk vagy átmeneti ischaemiás rohamuk (ministroke vagy TIA) volt, hogy megakadályozzák a további agyi érkatasztrófákat a kórházba szállítás után és hosszabb távon. Ez mintegy 15 százalékkal csökkentette a következő stroke esélyét.

Az Oxfordi Egyetem stroke-szakértője, Peter Rothwell professzor által vezetett kutatócsoport azonban úgy vélte, hogy sokkal nagyobb lehet az aszpirin jótékony hatása, ha rögtön az első tünetek után veszik be a betegek.

Illusztráció Forrás: AFP

„A nagyobb stroke kockázata nagyon nagy egy TIA vagy kisebb stroke után (mintegy 1000-szerese a normálisnak), de csupán néhány napig” – mondta Rothwell. „Korábban már kipróbáltunk egy ’gyógyszerkoktélt’, amely 10%-ról nagyjából 2%-ra csökkentette az egy héten belüli stroke esélyét, de nem tudtuk a koktél melyik alkotója a legfontosabb.”

Aszpirin a „csodaszer”

„A kezelés egyik alkotójaként aszpirint használtunk, de más klinikai vizsgálatokból tudtuk, hogy az aszpirin hosszú távú hatása a stroke megelőzésében viszonylag csekély” – folytatta a professzor. „Azt gyanítottuk azonban, hogy a korai előnye ennél jóval nagyobb lehet.

A kutatócsoport több tízezer akut stroke-eset adatait áttekintve megállapította, hogy az aszpirin szinte minden esetben hatékonynak bizonyult az újabb stroke megelőzésében az első néhány héten, és ráadásul a korai stroke-ok súlyosságát is csökkentette.

A hosszú távú kockázat körülbelül 15 százalékos csökkentésével szemben – amelyet a korábbi tanulmányokban kimutatottak –, az első néhány napon és héten az aszpirin 75-80 százalékkal csökkentette a végzetes vagy rokkantsággal járó stroke korai kockázatát.

Illusztráció Forrás: Phanie/BURGER/PHANIE/Burger

Ne várjunk az orvos megérkezéséig!

Ez tehát igazolta a sürgős kezelés hatékonyságát a TIA vagy kisebb stroke után, és az is bebizonyosodott, hogy az aszpirin a legfontosabb összetevője a „gyógyszerkoktélnak”.

A kutatásban részt vett orvosok azt javasolják, hogy minden beteg, aki arra gyanakszik, hogy TIA-ja vagy kisebb stroke-ja van, haladéktalanul vegyen be 300 milligramm aszpirint addig, amíg az orvosi segítségre vár.

A kutatási eredmények azért is időszerűek, mert a stroke-kal foglalkozó brit közösség pont most dolgozik azon, hogy egy új nemzeti ajánlást dolgozzon ki a stroke kezelésére.