Jelenleg a szerencsén múlik az életünk

Meskó Bertalan
Meskó járja a világot, és az egészségügy jövőjéről tart előadásokat
Vágólapra másolva!
Adatgyűjtés nélkül gyakorlatilag a véletlenen múlik az életünk - szögezte le dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató a T-Systems Magyarország Symposiumon tartott előadásában az egészségügy digitalizálásának fontosságát hangsúlyozta, és felvázolta a szuperokos konyha, egészségtudatos munkahely és az önellenőrző fürdőszoba prototípusát.
Vágólapra másolva!

Ahhoz, hogy forradalmasítsuk az orvostudományt, két dologra van szükségünk: hardverre és szoftverre, azaz az eszközökre és ránk, emberekre. Dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató szerint a könnyebb a hardvert fejleszteni, hiszen ma már olyan kütyük állnak a rendelkezésünkre, amelyekről egy-két éve még álmodni sem mertünk - a nehezebb dió az lesz, hogy az emberek elfogadják ezeket az eszközöket a mindennapi életben.

Meskó járja a világot, és az egészségügy jövőjéről tart előadásokat Forrás: Sergei Bobylev

Két éves telefonok és kétszáz éves orvosi eszközök

Ma az orvosok 190 éves technológiát használnak, egy orvosi táska nagyjából ilyen régen feltalált műszereket tartalmaz. "A telefonom, ha két éves, már réginek számít. Ehhez képest az orvosi eszközök több mint száz évesek" - jegyezte meg Meskó.

Eleinte az első francia "kütyü", a René Laennec által 1816-ban feltalált sztetoszkóp használatával is akadtak gondok - mivel korábban az orvosok úgy hallgatták meg a beteg szívverését és légzését, hogy a zsebkendővel letakart hátra fektették a fülüket, és mindenféle eszköz használata nélkül figyelték, van-e rendellenesség, úgy gondolták, hogy

az első, kezdetleges sztetoszkóp elveszi majd az orvos-beteg kapcsolat személyességét.

Ismerős? Ma ugyanezt gondoljuk a digitális orvoslásról. Meskó szerint azonban most lesz igazán szerepe az emberi érintésnek, hogy nem leszünk ráutalva.

Gyógyszert szállító drónok és verseny az egészségért

A jövőkutató Gáspár Tamás grafikussal együtt megtervezte, szerinte hogyan kellene kinéznie egy ideális jövőnek. "Úgy gondoltam, hogy sci-fi dolgokat találok ki, és rájöttem, hogy a kütyük nagy része már létezik is" - mondta Meskó.

A háromdimenziós nyomtatás már valóság, nem a jövő Forrás: Origo

Először a harmadik világbeli orvoslásra tért ki, ahol elképzelései szerint drónok fogják szállítani az orvosi eszközöket és gyógyszereket az olyan helyeken, amelyeket nehéz megközelíteni. A betegek egészségi állapotát egy mindent mérő szkenner fogja megállapítani, a törött csontjaikat 3D-nyomtatott sínbe teszik majd (viszlát, viszketés és vizesedés), egy

a helyszínen működő 3D-nyomtató pedig mindent előállít, amire szüksége van - akár új csontokat is.

A munkahelyen Meskó szerint azon fogunk versengeni, hogy melyikünk egészségesebb - persze nem bemondásra, mint ahogyan most, hanem az eszközeink által mért adatok alapján. Biciklivel vagy önjáró autókkal érkezünk majd, és folyamatosan monitorozzuk a szervezetünket, hogy időben értesüljünk arról, ha valami baj van.

A technológia nagy része már létezik

A jövő fürdőszobájában olyan okos tükör van, ami méri a szívverésünket, a tüdőnk egészségét, a testzsírszázalékot, és nagyjából mindent, ami értékes adatokkal szolgálhat az egészségi állapotunkról - Meskó megjegyezte, hogy használt már ilyet Dubaiban, tehát ez sem a messzi jövő tartozéka. A WC kielemzi majd a székletünket és a vizeletünket, jelez, ha többet kéne innunk, vagy ha fertőzést szedtünk össze. Még a fogkefénk is okos lesz - ilyen pedig már tényleg létezik, Kolibree a neve, és a gyerekeket tanítja megfelelő fogmosásra.

A Kolibree már most létezik, és app segítségével tanítja a gyerekeket okosan fogat mosni Forrás: Kolibree

A konyhánk sem marad le a versenyben: olyan szenzorokat használunk majd, amelyek megmondják, mit viszünk be a szervezetünkbe, ha megeszünk egy bizonyos ételt.

- magyarázta Meskó. Egy okosórával összekötve könnyen megtudhatjuk azt is, hogy egészségi állapotunktól, aznap magunkhoz vett ételek összetételétől és allergiánktól függően érdemes-e megennünk már a bescannelt ételt, vagy inkább mást kéne keresnünk. Személyre szabott, gyors és könnyű használni - ezek lesznek a jövő eszközeinek az alapjai.

Nem rajtunk múlik, hogy életben vagyunk

Jelenleg ugyanis gyakorlatilag tényleg a szerencsén múlik, hogy túlélünk - ha éppen jókor méretjük meg a szívverésünket, éppen jókor olvasunk el egy cikket egy betegségről, éppen időben érkezik a mentő, ha rosszul leszünk. Ezeknek nagy részét meg lehetne előzni azzal, ha folyamatosan monitoroznánk magunkat - méghozzá

kütyükkel, hogy ne ez legyen az életünk középpontjában.

"Sokan engem néznek furcsának, mert mérek mindent magamon" - jegyezte meg Meskó. "Az igazság viszont az, hogy az a fura, hogy csak véletlenszerűen éljük az életünket, és nem méricskélünk."

Dr. Meskó Bertalan egy korábbi Origo-interjúja alatt Fotó: Polyák Attila - Origo

Meskó szerint a legnagyobb kihívás az új technológia megérkezésével igazán az lesz, hogy mit kezdünk vele - hiszen az újítások sokkal előbb érkeznek meg, mint hogy mi fel tudnánk zárkózni. Az egészségügyi eszközök nagy részét nem is ismerjük (például a vizeletkielemző WC-t, a Hospital in a Toiletet, amely már tényleg valóság), így tényleg az lesz a kérdés, hogyan találjuk meg az egyensúlyt a digitális és a valódi élet között. Éppen ezért Meskó azt mondja, hogy most nem digitális, hanem kulturális forradalom zajlik - megtanuljuk úgy használni a technológiát, hogy az beépüljön a mindennapjainkba, de ne vegye át felettük az uralmat. Ez az igazi kihívás.