A marihuána csökkenti a pénzkeresetre irányuló motivációt

marihuána, fogyasztás, spangli, joint
A man smokes a joint during a meeting in celebration of San Canuto's day on the Spanish Canary island of Fuerteventura on January 18, 2015. In Spain, Canute IV or Canute the Holy a former Danish King who became patron saint of Denmark, has seen his feast adopted as a tongue in cheek celebration for the legalization of cannabis, San Canuto's day, stemming from the Spanish colloquialism for a joint, canuto. AFP PHOTO / DESIREE MARTIN
Vágólapra másolva!
Egy brit tanulmány szerint a marihuána hatása alatt az emberek hajlamosak kicsit kevésbé erősen dolgozni a pénzért. Ez az első tudományos megerősítése annak a ténynek, amelyet a droghasználók és barátaik már eddig is tudtak.
Vágólapra másolva!

A Psychopharmacology folyóiratban megjelent tanulmányban 17 alkalmi kannabiszhasználónak kábítószeres, illetve placebót tartalmazó gőzt kellett belélegezniük.

Könnyebb és nehezebb feladat

Ez után egy meglehetősen könnyű és egy kicsit nehezebb feladat elvégzése között választhattak. A kisujjukkal kellett leütni a szóköz billentyűt 30-szor 7 másodperc alatt, vagy 100-szor 21 másodperc alatt.

A könnyű feladatért 50 pennyt, a nehezebbért 80 penny és 2 font között változó fizetséget kaptak.

„A billentyűzet ismételt leütése egy ujjal nem túl nehéz, de elég sok erőfeszítést igényel, így hasznos mérője a motivációnak” – mondta Val Curran, a londoni University College professzora.

Forrás: AFP/Desiree Martin

A marihuána csökkenti a nehezebb feladat elvégzése iránti motivációt

„Azt tapasztaltuk, hogy az emberek a marihuána hatása alatt szignifikánsan kisebb valószínűséggel választották a nagyobb erőfeszítést igénylő opciót” – folytatta a professzor.

„A placebót kapó önkéntesek átlagosan az idő 50 százalékában választották a nagyobb erőfeszítést igénylő feladatot a 2 fontos jutalomért, míg a kannabiszt kapók csak 42 százalékban.”

Egy második kísérletben azonban nem találtak érdemi eltérést a hosszabb idő óta rendszeres marihuánaszívók és a kontrollcsoport motivációja között.