Jöhetnek a koktélok, amiktől nem lesz másnapos

10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt randizol egy pultossal intim mixer pultos koktél
Vágólapra másolva!
A brit kormány egykori drogügyi tanácsadója az alkoholt utánzó szintetikus vegyületeket fejleszt, amelyek nem okoznak másnaposságot. Az alcosynth italok – ahogy új termékeit nevezi – szerinte 2050-re ki fogják szorítani a hagyományos alkoholt.
Vágólapra másolva!

Az iszogatós bulik egyik legkellemetlenebb velejárója a másnapi hányinger és fejfájás. Azonban a jó öreg alkoholt harminc-negyven éven belül felválthatják azok a szintetikus vegyületek, amelyek hatásukat tekintve a szeszhez hasonlók, de nem okoznak másnaposságot – írja a Huffington Post angol internetes hírportál.

Az alcosynth nevű vegyületcsaládot a londoni Imperial College tanára, David Nutt fejlesztette ki. A professzor, aki korábban a brit kormány drogügyi tanácsadója volt, eddig összesen mintegy 90 alcosynth vegyületet szabadalmaztatott, amelyek közül jelenleg kettőnek folyik a kereskedelmi engedélyezési vizsgálata.

Forrás: Wikimedia Commons

Az alcosynth vegyületek az alkoholhoz hasonlóan kapatossá és beszédessé teszik fogyasztójukat, de alkotójuk szerint semmiféle kellemetlen utóhatásuk nem jelentkezik.

Az alkohol kimegy majd a divatból

Az alcosynth termékek fejlesztésének korábbi stádiumában felröppentek olyan hírek, miszerint az italok hatóanyaga a szorongásoldó hatású enyhe nyugtató, a benzodiazepin lehet. A professzor a The Independent napilapnak nyilatkozva kijelentette, hogy a két bevizsgálás alatt álló vegyületnek nincs köze a benzodiazepinhez, ám arról, hogy akkor vajon mi az italok titka, a szabadalmi titokra hivatkozva nem kívánt részletesen beszélni.

Nutt reméli, hogy italai hamarosan megjelennek a pubok és bárok pultjain, és betölthetik a szeszes ital szerepét az angolok népszerű koktéljaiban. „Ott lesznek a polcon a scotch és a gin mellett – jövendöli – , és akinek ilyet kevernek a koktéljába, annak nem kell azzal számolnia, hogy majd a mája és a szíve fizet a szórakozásért.” Hozzátette: az alcosynthek nagyon jól mennek a mojitóhoz, de még az olyan tiszta italba is illenek, mint a Tom Collins. A két most tesztelt alcosynth közül az egyik lényegében íztelen, a másik inkább kesernyés.

Forrás: Dreamstime

Nuttnak egyébként azok után kellett búcsúznia kormánytanácsadói pozíciójától, hogy 2009-ben a The Guardian című napilapnak azt állította: a dohányzás és az alkohol társadalmi léptékben nagyobb egészségügyi kockázatot jelentenek, mint a könnyű drogok.

Hangot adott azon véleményének, miszerint még a lovaglás is veszélyesebb, mint az ecstasy, hiszen lovaglásban évente 100-an halnak meg Nagy-Britanniában, míg az ecstasytól csak 30-an. Nyilatkozatával a kormány azonnali haragját zúdította magára, és már másnap távoznia kellett székéből, ám a most 65 éves pszichiáter és neuropszichofarmakológus professzor biztosan érzi, hogy újonnan kifejlesztett termékeivel ismét nyeregbe került.

– vélekedik.

Gond lehet a szabályozással

Sam Bowman, az Adam Smith Institute tanácsadó cég igazgatója kifejezetten pártolja az ötletet, de attól tart, hogy a kormányzati szabályozás útját fogja állni az alcosynth forgalmazásának.

Forrás: Dreamstime

„Fontos lenne, hogy a kormány ne akadályozza a másnaposságmentes alkohol piacra kerülését. A szabályozásnak rugalmasnak kell lennie, és támogatnia kell azokat az új termékeket, amelyek biztonságosabbak hagyományos konkurensüknél” – hangsúlyozta. – „Nagy-Britannia világelső lehet az egészségesebb alkohol- és dohánytermék-helyettesítők terén, de ehhez olyan szabályozásra van szükségünk, amely felkarolja, és nem elfojtja ezeket a kezdeményezéseket.”

Aggályok

Ugyanakkor Andrew Mesil, az Alcohol Concern nevű alkoholellenes jótékonysági szervezet vezetője aggályokat fogalmazott meg az alcosynth széles körű elterjedésével kapcsolatban. „Az ilyen jellegű fejlesztések mindig izgalmasak, de ez a munka jelenleg eléggé periferikus helyzetet foglal el az alkoholkutatásban” – vélekedett. – „Sokkal sürgetőbb az alkoholhoz való jelenlegi viszonyulásunkat átgondolnunk: hogy vajon miért játszik olyan meghatározó szerepet az ivás a társasági életünkben, és sokan miért csak az alkohol segítségével képesek kikapcsolódni, ünnepelni, vagy éppen gyászolni.”

– fűzte hozzá Mesil. – „Sokakat kizárólag a macskajaj fenyegetése tart vissza a mértéktelen ivástól.”

Forrás: AFP

Az angol szeszesital-gyártókat és -forgalmazókat tömörítő Portman Group társadalmi tájékoztató szervezete, a Drinkaware mindeközben a hagyományos szeszes italok fogyasztásával kapcsolatban ajánlja fel segítségét. Képviseletükben John Larsen elmagyarázta: igazi alkoholt is lehet úgy inni, hogy ne legyünk utána másnaposak.

„Az egyetlen igazán biztos módja a másnaposság elkerülésének az, ha kevesebbet iszunk” – tanácsolja. – „Ha egy huzamban nagyon sokat iszik valaki, az valamennyire óhatatlanul másnapos lesz. Mivel az alkohol vízhajtó hatású, a szeszfogyasztás dehidratál, úgyhogy a tünetek megelőzésének egyik legjobb módja a vízzel vagy friss gyümölcslével való rehidratálás. A káliumban gazdag ételek, mint például a banán vagy a kivi is segíthetnek.”