Új gyógyszer korlátozza és gyógyítja a stroke utáni agykárosodást

2016.11.28. 17:47

A Manchesteri Egyetem kutatói felfedeztek egy olyan potenciális új gyógyszert, amely csökkenti a stroke miatt elpusztult agysejtek számát és segíti az agykárosodás helyreállítását.

A stroke okozta agyi véráramlás csökkenése a halálozás és a rokkantság egyik fő oka, és egyelőre kevés hatékony gyógymód áll rendelkezésre a betegség megfékezésére és gyógyítására.

Már létező gyógyszert vizsgáltak

A Manchesteri Egyetem kutatócsoportja most talált egy potenciális új gyógyszert, amely nemcsak úgy működik a rágcsálókban, hogy korlátozza a meglévő agysejtek pusztulását a stroke következtében, hanem elősegíti az új neuronok képződését, azaz a neurogenezist.

Az interleukin-1 receptor antagonista (IL-1Ra) nevű gyógyszert már engedélyezték emberek bizonyos gyulladásos betegségeinek (például rheumatoid arthritis) kezelésére. A fejlesztésnek most új lökést adhat a felfedezés, hogy a gyógyszer ilyen jó hatású lehet stroke esetén. Manchesterben már több előzetes klinikai vizsgálatot végeztek az IL-1Ra-val stroke betegeken, de a széleskörű használatát még nem engedélyezték ilyen esetekben.

Forrás: AFP

A regenerálódást is serkenti

A Brain, Behavior and Immunity folyóiratban megjelent cikkben a kutatók kiemelik, hogy az IL-1Ra gyulladásgátló szer rágcsálókban nemcsak csökkenti az agykárosodás mértékét, ha a stroke után hamar alkalmazzák, de több nap elteltével növeli az új neuronok számát.

A stroke-os embereken végzett előzetes vizsgálatok is ígéretesek, de még hátra vannak a nagyobb számú beteget bevonó klinikai próbák. A gyógyszer igazi használhatósága csak ezután dönthető el.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK