Főleg a 30 év felettiek szülnek ikreket

Vágólapra másolva!
Az USA-ban 1980-ban 2 százalékos volt az ikerterhességek aránya, ma minden 30. várandósság esetén egynél több csecsemő jön világra. Az ikreket szülő nők többsége átesett valamilyen termékenységi kezelésen.
Vágólapra másolva!

A gyermekvállalás időpontja a nyugati országokban egyre inkább kitolódik. Vannak, akik anyagi okokból, más nők munkájuk miatt kényszerülnek az anyaság későbbre halasztására. Előfordul azonban, hogy a nő szervezetében nem megfelelően működő hormonok akadályozzák, késleltetik a teherbeesést.

A termékenységet fokozó kezelések azonban, mint az ovulációt stimuláló gyógyszerek, vagy az úgynevezett asszisztált reprodukciós technológiák elhozhatják a várva várt gyermekáldást. Az USA-ban a nők 12 százaléka vett már részt termékenységi kezelésen.

A termékenységet fokozó kezelések és az asszisztált reprodukciós technikák azonban növelik az ikerterhesség kialakulásának esélyét, egyrészt mivel a kezelések hatására többszörös peteérés következhet be, másrészt mivel a mesterséges megtermékenyítéssel létrehozott embriókból általában - a biztonság kedvéért - többet is beültetnek.

Minden 30. szülés ikerszülés

Jórészt ennek köszönhető, hogy az utóbbi évtizedekben látványos növekedés következett be az ikerterhességek számát illetően. A Michigani Állami Egyetem amerikai felmérése szerint míg 1980-ban 53 születésből 1 alkalommal jöttek világra ikrek, addig 2009-ben már 30-ból 1 alkalommal.

Egyre többször születnek hármasikrek is.1980-ban 2702 születésre jutott 1, 2009-ben azonban már 651-ből 1 szülés alkalmával jött világra egyszerre három baba.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Hármasikrek Tatabányán

Az ikerterhességek számának növekedése a nők minden korosztályát érinti, de főként a 30 éven felülieket.

Az egyetem eredményeit a firenzei Ikervizsgálatok Nemzetközi Társaságának 14. kongresszusán tették közzé. Felhívták továbbá a figyelmet az ikerterhesség egészségre gyakorolt hatására is, beleértve a magasabb megbetegedési és halálozási kockázatot, és a magasabb egészségügyi kiadásokat is. A konferencián az a feltételezés is elhangzott, hogy az ikermagzatok egyikének esetleges elvesztése hatással lehet a túlélő magzat későbbi növekedésére és születési súlyára.

Bár a termékenységet serkentő kezelések elhozhatják a családalapítás örömét a párok életébe, korábbi felmérések eredményei szerint ezeknek a beavatkozásoknak vannak árnyoldalai is. Ezek szerint a kezelések segítségével teherbe ejtett nők esetében nagyobb a káros egészségügyi következmények - például a méhen kívüli terhesség és a későbbi petefészekrák - kockázata, mint a spontán teherbe esettek körében.