Vágólapra másolva!
Mivel volt rá esély, hogy ez alapján fogják meghatározni a rajtrácsot, a mostoha időjárási körülmények ellenére sok időt töltöttek a pályán az autók az USA Nagydíj szombati szabadedzésén. Hamilton a legjobbkor volt gyors, így jócskán megelőzte Vettelt és Hülkenberget, míg Rosberg egy kicsúszás során megrongálta a Mercedes első szárnyát.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül29 bejegyzés

Miután az USA Nagydíj péntek délutáni szabadedzése a sportbírókra, a nézőkre és a mentőhelikopterre is veszélyes villámlás miatt elmaradt, a szombat délelőttit a heves eső ellenére megrendezték. Mivel volt rá némi esély, hogy utólag időmérővé nyilvánítják, ha a kvalifikációt törölni kell, az autók kifejezetten sok kört tettek meg, a vizes pályán hajmeresztő megcsúszásokat mutatva be.

Komolyabb incidens szerencsére nem történt: csak Nico Rosberg csúszott ki és sodródott neki a védőfalnak a 7-es kanyarnál, mindössze 8 perc után összetörve a Mercedes első vezetőszárnyát. Emiatt nem tudott a pályán lenni akkor, amikor Lewis Hamilton az edzés során tapasztalt legjobb körülményeket kihasználva az élre ugrott, egyedüliként szorítva két perc alá a köridőt a versenyirányítás által kötelezően előírt esőgumikon.

Hamilton uralta a legjobban a körülményeket Forrás: AFP/Mark Ralston

Az edzés elején Hamilton is lecsúszott a pályáról egyszer. Ekkor még a két Ferrari állt az élen, és Sebastian Vettel 2:00.380-as ideje hosszú percekig megközelíthetetlennek bizonyult. Ám ő Hamiltonnál kicsit később kezdte meg a második rohamot, amikor az eső már hevesebben esett, ezért egy körön belül háromszor is kicsúszott, úgyhogy inkább visszatért a bokszba.

Mögöttük Nico Hülkenberg, Valtteri Bottas és Carlos Sainz végzett. Habár a biztonsági okokból zárt ajtók mögött rendezett edzés közben a pálya menedzsmentje megnyitotta a kapukat a nézők előtt, továbbra is fennáll a lehetősége, hogy az időmérőt a kitartó eső miatt vasárnap délelőttre tolják, vagy teljesen törlik. Ebben az esetben valószínűleg a szombati szabadedzés alapján határoznák meg a rajtrácsot, tehát Hamilton indulhatna a pole-ból, míg a két Ferrarit motorcsere miatt 10 hellyel hátrébb sorolnák.

18:52
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Továbbra is zuhog Austinban

Szép napot! Nos, Austinban, az USA Nagydíj helyszínén nincs az: egész nap bizonytalan volt, hogy meg lehet-e egyáltalán rendezni a szombati edzésnapot. A biztonsági és az orvosi autó az előbb megtett pár kört, és úgy tűnik, a harmadik edzés helyi idő szerint 10-kor, vagyis szűk 10 perc múlva megkezdődhet - de a pálya továbbra is nagyon vizes, mert esik az eső.

18:56
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Tilos az interek használata

A versenyzők beöltöztek, és az edzés kezdetére várnak. Ez az edzés fontos lehet, mert ha az időmérőt lefújják, és vasárnap délelőtt sem tudják megrendezni, akár a mostani eredmény is meghatározhatja a rajtrácsot. A versenyirányítás kiadta az utasítást, hogy egyelőre csak rendes esőgumikon lehet a pályára hajtani - nem nagy meglepetés.

19:01
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Hideg van

A levegő csak 19, az aszfalt 21 fokos. Megindult a visszaszámlálás, zöldre váltott a jelzőlámpa a bokszutca végén. Azok után, hogy a tegnap délutáni edzés is elmaradt a közeli villámlás miatt, a csapatoknak most muszáj megtenniük pár kört - és igen! Ricciardo illetve Ericcson ki is hajtott a pályára.

19:04
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Nem várnak jobb időt

A Williams megállapítja, hogy mivel úgysem fognak javulni a körülmények, Massa hamarosan kimerészkedik a garázsból. Már kilencen megtették: Ricciardo és Ericsson után Maldonado, Grosjean, Kvjat, Bottas, Massa, Nasr és Vettel.

19:06
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Nincsenek nézők a lelátókon

A saját biztonságuk érdekében nem engedték be őket a pályára, a hatóságok eleve figyelmeztetést adtak ki, hogy a rossz idő miatt lehetőleg senki ne keljen útra. Ricciardo már teljesítette is az első mért kört 2:12.758 alatt, de már 2:04.442-vel Kvjat vezet. Hamilton lesodródott a pályáról a 17-es kanyarnál.

19:08
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg is kicsúszik

Visszatért a pályára, de a Mercedes első szárnya összetört. Pech, mert lehet, hogy a mostani eredmény fogja meghatározni a rajtrácsot. Räikkönennek a rádión azt mondták, hamarosan még hevesebb eső várható. Már 2:02.561-gyel Hamilton áll az élen, mögötte Bottas és Vettel van.

19:11
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Rosberg olcsón megúszta

Nagyon csúnyán, oldalvást ment a falnak a 7-es kanyarnál, csoda, hogy a Mercedesen csak az első szárny rongálódott meg. Közben Vettel 2:01.441-gyel átvette a vezetést, és Räikkönen felzárkózott mögé. Már csak Rossi nem járt a pályán.

19:12
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Verstappen megpördült

Ő is a 17-es kanyarnál, ahol nemrég Hamilton is besokallt. Vettel 2:00.380-ra javított, már 1,8 mp az előnye a 2. helyezett Räikkönennel szemben. A sorrend: Vettel, Räikkönen, Bottas, Hamilton, Hülkenberg, Alonso, Massa, Kvjat, Button, Maldonado, Pérez, Grosjean.

19:15
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Erősödik az eső

Legalábbis Vettel erről számol be a rádión. "Gyere vissza a bokszba a kör végén!" - üzenik neki a rádión. Jelenleg a két Ferrari áll az élen, de mindkettejükre 10 rajthelyes büntetés vár a motorcsere miatt. Räikkönen az előbb 0,405 mp-re közelítette meg Vettelt. "'Az első szektorban állandóan felúszik a vízre az autóm" - mondta egy kisodródás után.

19:18
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Már a versenyre is esőt jósolnak

A korábbi előrejelzések száraz futamot ígértek, de most már vasárnapra is esőt mondanak - igaz, nem olyan durvát, mint amilyen a mai.

19:19
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Szűk 20 perc után így állunk: Vettel, Räikkönen, Hülkenberg, Bottas, Hamilton, Alonso, Massa, Sainz, Pérez, Kvjat, Button, Ericsson, Maldonado. Rosberg visszatért a pályára, kicserélték az első szárnyát.

19:21
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Hülkenberg javít

A középső szektorban abszolút, az elsőben és az  utolsóban pedig egyéni legjobb részidőt ért el, vagyis még lehetséges javítani. De a körülmények elég veszélyesek, a látótávolság kicsi, és az autók borotvaélen táncolnak odakint. Közben Massa megelőzte Alonsót.

19:23
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Már Bottas a 3.

Úgy tűnik, a Williamsnek sikerült fejlődnie esőben: jelenleg a 3. és 8. helyen állnak. Ricciardo feltornázta magát a 8., Rosberg pedig az 5. helyre. "Egyre rosszabb a helyzet az eső miatt" - mondja a német a rádión.

19:25
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Hülkenberg beférkőzik a Ferrarik közé

0,116 mp-re közelíti meg Vettelt. Ne felejtsük el, hogy a Ferrarikra hátrasorolás vár, így ha ez az edzés számít majd az időmérőnek, jelenleg Hülkenberg a pole várományosa... Már mindenkinek van mért köre.

19:27
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Bottas is megelőzi Räikkönent

A Ferrarik ugyanis már a bokszban csücsülnek, így nem tudnak válaszolni a kihívásra. A sorrend jelenleg: Vettel, Hülkenberg, Bottas, Räikkönen, Ricciardo, Sainz, Rosberg, Kvjat, Massa, Hamilton, Pérez, Grosjean.

19:29
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

A Ferrarik visszatértek a pályára

Akárcsak Hamilton, aki javítani készül... De mindannyian a használt esőgumikon: spórolniuk kell, mert összesen 3 szettjük van az egész hétvégére, és holnap is eshet.

19:31
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Hamilton átveszi a vezetést

Mindhárom szektorban abszolút legjobb részidőt futott, az ideje 1:59.517. Rossi a 4-es kanyarnál lesodródott a pályáról.

19:33
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel kicsúszik

A 19-es kanyarnál elhagyta a pályát, de folytatni tudta a körözést. Még mindig a 2. helyen áll, de a hátránya majdnem 9 tized. Upsz, és most meg is pördült, ezúttal a 9-esnél.

19:36
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Romlanak a körülmények

Jelenti Vettel, aki egy körön belül harmadszor csúszott ki. Az edzés elején ő volt nagyon gyors, és Hamilton hibázott, most viszont fordult a kocka. "Ha engem kérdeztek, a körülmények egyre rosszabbak" - mondta a német a rádión.

19:38
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Így állunk: Hamilton, Vettel, Hülkenberg, Bottas, Sainz, Kvjat, Räikkönen, Ricciardo, Rosberg, Massa, Pérez, Grosjean, Maldonado, Alonso, Ericsson, Button. Rosberg az egyre hevesebben zuhogó eső ellenére visszatért a pályára, pedig mostanában senki nem javított. Viszont ha mégis ez az edzés fogja eldönteni a rajtrácsot, muszáj megpróbálnia valamit.

19:41
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Kiürült a pálya

Még hátra van 20 perc, de most úgysem lehet javítani - Rosberg is jobb belátásra tért, miután Bottas bemutatott két ijesztő megcsúszást is a vizen. Hülkenberg visszatért a pályára, bár valószínűleg csak a rajtolást akarta gyakorolni.

19:46
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Még bármi lehet az időmérővel

Ha délutánra tovább romlanak a körülmények, elképzelhető, hogy 1) vasárnap délelőttre teszik át az időmérőt, ahogy legutóbb Japánban már volt rá példa, vagy 2) törlik, és ennek az edzésnek az eredménye alapján határozzák meg a rajtrácsot. Erre tulajdonképpen a Sportszabályzat is lehetőséget ad. Viszont az időzítésnél figyelembe kell venni, hogy a végleges rajtsorrendet minimum 4 órával a rajt előtt nyilvánosságra kell hozni.

19:47
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Sainz és Kvjat kimerészkedett

De egyetlen kör után vissza is gurultak a bokszba, hogy aztán Kvjat továbbguruljon a rajtot gyakorolni.

19:49
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

A Sauber nem adta fel

Azt írják, habár az eső kitartóan esik, még újra ki akarnak menni. És tényleg: Ericsson már meg is jelent a pályán. Akárcsak Verstappen, akinek lehet esélye javítani, mert a korai kicsúszása után egyelőre csak az utolsó helyen áll 2:09-es idővel.

19:51
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Már hívják a nézőket a pályára

A rendezők a Twitteren is "arra bátorítják" a közönséget, hogy induljon el a COTA felé, de legyen tekintettel arra, hogy az eső tovább esik. Ezt az edzést még zárt ajtók mögött rendezték.

19:54
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

A McLaren nem tudta kihasználni a körülményeket

Alonso az új motorral csak a 14., Button a 16. helyen áll, pedig esőben kevésbé számítanak a lóerők. Annál többet ér viszont a jó időzítés, amiben Hamilton tökéletes volt. Verstappen is visszatért a bokszba, a pálya túl vizes, semhogy javítani tudott volna. Egyre erősebben esik.

19:56
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

A sorrend

Csak emlékeztetőül, mert régóta nem változott: Hamilton, Vettel, Hülkenberg, Bottas, Sainz, Kvjat, Räikkönen, Ricciardo, Rosberg, Massa, Pérez, Grosjean, Maldonado, Alonso, Ericsson, Button, Stevens, Rossi, Nasr, Verstappen. A két Ferrarit azonban tíz hellyel hátrébb fogják sorolni - ha ezt az edzést nyilvánítják időmérővé végül.

19:58
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Vettel esőcsizmát húzott

Vagy valami nagyon fura, fekete, térdig érő, kamásliszerű valamit a cipőjére, nyilván az eső ellen. Hamilton pedig a vállára borította az esőkabátját, úgy sétált ki a garázsból. Mondanunk sem kell, hogy a pálya továbbra is üres.

20:01
október 24, 2015
Vágólapra másolva!

Az edzésnek vége

Köszönjük a figyelmet! Egyelőre úgy tűnik, az időmérőt az eredeti programnak megfelelően (magyar idő szerint este 8-kor) meg fogják rendezni, de ha mégsem, akkor Hamilton áll a legjobban. Mindjárt jelentkezünk az eredménylistával és az összefoglalóval!