Elcsábította a Disney a Shrek producerét

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Shrek minden idők 17. legtöbbet hozó filmje, csak az Egyesült Államokban 268 millió dollárt hozott a készítőknek. Producere, John Williams hatalmas tekintély, az animációs filmek területén eddig piacvezető DreamWorksnek komoly érvágás a távozása.

Különösen, hogy költség- és időtakarékossági újításait nem náluk vezeti be, sőt, tulajdonképpen a Disney pénze mellett új cégét is ezekre alapozta Az alapötlet egyébként egyszerű: a hatalmas gépezetet mozgató stúdióknál eleddig egy film már akkor zöld lámpát kapott, ha az alapok összeálltak, és rögtön ezután elkezdték felvenni a munkatársakat a teljes munkához, annak ellenére, hogy gyakran még a történet maga is változott a folyamat közben. Így egy film elkészítése általában három évet vett igénybe. Williams, aki azonban az egész folyamatot átlátja, képes egy előre megírt tökéletes forgatókönyvvel előállni. A Vanguard névre keresztelt közös vállalkozás egyébként már el is kezdte forgatni első filmjét Valiantról, a galambról, aki a második világháború alatt a brit légierőnél szolgált.

Nem ez az első komoly veszteség, ami az utóbbi időben a DreamWorks stúdióját érte: az alapítók közé tartozó Sandra Rabins és Penney Finkelman Cox májusban távoztak a cégtől, hogy átvegyék a Sony animációs részlegének irányítását.

A Shrek 2. 2004 nyarán kerül a mozikba/szorakozas/mozi/20020627ashrek.html